Michel Gondry | Tajtékos napok

 

Björk, Daft Punk, Massive Attack, White Stripes, Noir Désir vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogása.  A közös bennük, hogy az elején felsorolt zenekarok filmzenéjének vagy videoklipjének, és a Jim Carrey / Kate Winslet főszereplésével forgatott remek alkotásnak is Michel Gondry a rendezője.

Az ifjú  Gondry az Oui Oui francia rockzenekar dobosaként püfölte a bőrt, mellesleg vállalta a vizuális megjelenést is, klipeket készített az együttesnek, amik olyannyira jól sikerültek, hogy az izlandi énekesnő, Björk is felfigyelt rá. Első körben a Human Behavior  majd további hat klip – köztük az emlékezetes Army of Me – az együttműködés gyümölcse;  Gondry a zenei szakma elismert klip és reklámfilm rendezőjévé válik, a 90-es évek végén már az Adidas, Nike, Air France  a megrendelője.

A szakma gyakran abba a filmes áramlatba sorolja, amely a sikeres klipek-reklámfilmek-rövidfilmek után próbálja ki magát egészestés mozival. Ilyen rendező például a függetlenfilmes Jeunet  /Amelie, Alien, Delicatessen/vagy például David Fincher /Hetedik, Játszma, Harcosok klubja/ is. A sajátos formanyelv és gondolkodás tudatosan és akaratlanul átszűrődik Gondry munkái esetében is a leforgatott mozifilmeket nézve: az osztatlan sikert arató 2004-es „Egy makulátlan elme örök ragyogása” látványa  a klipes múlt számos jegyét hordozza magán.

Az apropó, ami Gondry-t honlapunk látóterébe helyezte, a hamarosan bemutatásra kerülő (a hírek szerint idén áprilisban mozikban) Tajtékos napok (L’écume des Jours) Boris Vian adaptáció.  A Chloét alakító Audrey Tautou és a Nicolast formázó Omar Sy (The Intouchables, MicMacs) vélhetőleg szélesebb körben vonzza majd mozikba a közönséget, és valószínűleg lefújja a világirodalom legszebb szürreális szerelmi történetéről a port. Az előzetes képek alapján (az Imdb-n 13 fotó tekinthető meg) izgatottan várom a hazai bemutatót.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 01. 19. - 08:04 | © szerzőség: Gelka