Ausgang: Last Exit

Az angol Ausgang egy igazi goth/batcave ikon. Az 1980-as években működő banda, ha nem is tett szert akkora ismeretségre, mint a Specimen, nagyjából hasonló zenei keretek közt mozgott, mint tengerentúli testvére. Kik mélyebbre merülnek a goth zene világában, azoknak viszont ismerős lehet az Ausgang név. Életútjuk a szokásos: jó pár kislemez, és egyetlen nagylemez öregbíti hírnevüket. Ezek összegyűjtve kerültek kiadásra a „Last Exit” best of lemezén.

Bár ez a muzsika mai füllel semmi különlegességet nem hordoz magában, azért érdemes rá odafigyelnünk, mert ezek a „goth dinoszauruszok” tartogatnak azért meglepetéseket. Hazájukban anno nagy népszerűségnek örvendtek, talán, nem véletlenül. Azt tudni kell róluk, hogy a ’80-as évek végétől egyre kevesebb aktivitást mutatnak, de koncertjeikkel itt-ott a mai napig lehet találkozni kisebb fellépések, fesztiválok keretében.
Amint megismerjük a korong első pár dalát, rögtön a csak ’80-as évekre jellemző összetéveszthetetlen hangzás fogad. Ezen egyszerű muzsika bár elég primitívnek tűnhet a mai goth dalokhoz képest, mégis, sokkalta egyedibb megvalósításban tárul elénk. Punk/batcave alapok, vékonyan szóló gitártémák, egyszerű pattogó dobok, és őrült ének, őrült szövegekkel, ami jellemzi a banda hangzásvilágát. Nem egy esetben az Alien Sex Fiend korai dolgai is eszembe jutottak a muzsika hatására, főleg az eszement kaotikus témák hallatán. A CD már megjelent egyszer a Cherry Red kiadó égisze alatt, ám nagyon hamar elfogyott, a tavalyi évtől kapható a lemez újranyomása. Az albumon hallható 22 nóta időrendi sorrendbe lett a korongra préselve, minél beljebb haladunk a cd belseje felé, annál kiforrottabb muzsika tárul elénk, tehát tapasztalható a fejlődés. Ami a szövegeket illeti, nem a szokványos vámpíros/ temetős kép tárul elénk, inkább egy szürreális, apokaliptikus világ, mely elég morbid köntösben mutatja meg mondandóját.
Végezetül legyen elég annyi, hogy aki a régi goth zenéken nevelkedett, az örömmel nyúl ezután a kiadvány után, aki meg nem, annak itt az ideje ismerkedni a régi nagy legendákkal.


(10/8)    Honlap : Ausgang


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 05. - 18:20 | © szerzőség: Őszentsége