Jerabek 60 | 2023. 12. 02. | A38

Jerabek Csaba  LX / XL életmű koncert,  A38 Hajó  2023 December 2.

Egy nagy mérföldkő az ember életében, ha egy zenész pályafutásának évszámai, a próbatermekben, stúdiókban, színpadokon töltött idő eljut egy fényes pontra, ami fantasztikusan ábrázolja mik is történtek a hosszú évek alatt.  Akiről most írok egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik jártasak a magyar underground zenei világában.  Jerabek Csaba, aki basszusgitáros - zeneszerző és szövegíró egyben bizony negyven éve tevékenykedik a magyar zenei életben. 

Csaba Óbudán nőtt fel és viszonylag későn, tizennyolc évesen kezdett el zenélni.  Első csapatai az Utópia, majd később a Picasso együttesek voltak.  1982-ben szállt be a BTK zenekarba, ahol együtt muzsikált Molnár Lujóval, aki később a VHK tagja lett és sok híres dal fűződik a nevéhez.  A BTK formációval 2020-ban rögzítésre kerültek a régi dalaik, melyeket kazetta, CD illetve bakelit formájában is kiadtak.  1986-ban vége lett ennek a felállásnak, és rá egy évre már a FUCK OFF SYSTEM társalapítója volt olyan zenészekkel mint Mátyás Attila vagy Szendrey Zsolt, akit egy évvel később Miklós Péter váltott.  A kezdetekben punk zenét játszó csapat a későbbiekben a dark  zene mellett tette le a voksát és így lett az ország legnépszerűbb underground együttese ekkor már F. O. System néven.  Ez az együttes is büszkélkedhet kiadványokkal, ugyanis 2012-ben jelent meg dupla CD formájában az 1990-ben felvett dalok stúdió verziója plusz a demófelvételek is ekkor láttak napvilágot, amelyek aztán 2016-ban illetve 2018-ban vinylen is kiadásra kerültek.  Ez a formáció 1991 tavaszán oszlott fel, de még ebben az évben Csaba megalapította a MASK zenekart Gabrieli Richárd, Geletey György és Lakatos György zenészbarátaival, akikkel szintén dark rock muzsikát játszottak.  Ez a csapat 1996-ig létezett, és ezen idő alatt két stúdióalbumot is készítettek 1993-ban és 1995-ben.  A második album "Őrültek Háza" szintén kiadásra került bakelit formájában 2019-ben. 1996-tól 2006-ig egy zenei csend következett az életében így ezen idő alatt végre volt ideje kedvenc időtöltéséhez az utazgatáshoz,nem csak a nagyvilágban, de itthon is.  2006-ban azonban újraéledt hamvaiból a legendás csapata az F. O. System, és azóta éves szinten mindig adnak egy-egy koncertet, igaz ebben az évben már az ötödik ilyen fellépése lesz a csapatnak.  Idén Csaba betöltötte a bűvös hatodik ikszes életévét, így visszatekintve az elmúlt negyven év zenei palettájára egy hatalmas bulit álmodott meg az A38 hajó színpadára azokkal a zenésztársakkal, akikkel együtt írták a dalokat, koncerteztek és jelentették meg muzikális mondanivalójukat különböző hanghordozók formájában.  A nagy nap december másodikára esett, és tényleg egy frenetikus, magával ragadó estére lehetett számítani, hiszen ami eddig még nem történt meg Csaba zenei pályafutása alatt, hogy egy színpadon lépett fel az F. O. System és a MASK formációja is.  Bő félórával a kezdés előtt érkeztem a rendezvény helyszínére, ahol még csak pár ember tartózkodott ekkor, de pár perc után szépen lassan kezdtek előkerülni a nagyérdemű tagjai.  Már ekkor sok ismerőssel találkoztam, így volt még idő beszélgetni is, aztán pontban nyolc órakor kezdetét is vette az estély. 

Az első zenekar a BTK '80 volt.  A csapat 2019 óta újra aktív. Csaba mellett Lujó, Szasza, Vörös Gabi és Libertényi Peti zenélnek.  A szokásos módon Szasza féle konferansziéval kezdték meg a bulijukat és felvezetőnek egy jó kis műsort adtak, igaz itt még viszonylag kevesen voltak a nézőtéren, de szépen lassan kezdtek gyülekezni az "árnyak" a teremben, ahogy telt az idő.  A "Kapaszkodj", "Telefon", vagy a "Pogó Pogó" dalok jól beindították az estét.  A körülbelül húsz perces bevezető műsor után rövid átszerelés következett, majd kezdetét vette a legendás MASK fellépése. 

Huszonhét év után mondta ismét a mikrofonba Gabrieli Ricsi, hogy "Sziasztok, jó estét, színpadon a MASK".  Bizonyos, hogy le kellett porolni a majd három évtizede írt dalokat és a próbákon is figyelni kellett minden hangra, de azt tudom mondani, hogy megérte minden bele tett erőfeszítés.  Ez a koncert már a szó szoros értelmében egy igazi időutazás volt.  Ricsi egy hosszú fekete kabátban lépett a színpadra, és tényleg mintha csak tegnap lett volna, úgy szólaltak meg a számok.  Fantasztikus élmény kerekedett ahogy egymás után csendültek fel a már ismert szerzemények mint a "Fehér Por", a "Bezárva Élsz, vagy az "Álom" című dalok, amely igazán megkoronázta a csapat koncertjét.  Lehengerlő volt látni, hogy a négy muzsikus ennyi idő elteltével is milyen profizmussal állt a deszkákra.  A nyolc nóta amit játszottak igen kevésnek tűnt sajnos, pedig itt már igazából bemelegedett a nagyérdemű, de egy ilyen több fellépős műsornál nem lehet túl hosszú blokkokat beilleszteni, mert a shownak fojtatódnia kell, és a még hátralévő produkcióknak is kell az idő. 

Pár perces átrendezés után egy egészen új formáció következett a JERABEK PROJEKT.  Ez a felállás igazából még nem a végleges képet mutatja, mert még csak próbálkozási szinten működik a trió.  Csaba mellett Földi Tomi gitározik és Geletey Gyuri dobol.  A három dal amelyeket előadtak Csaba saját ötletei alapján íródtak, tehát még sok minden változni fog a csapat háza táján, mert a végeredmény egy kicsit elektronikusabb zenei világ lesz.  Véleményem szerint nem sikerültek rosszul ezek az új nóták, és ami különlegessé teszi az egésznek a mondanivalóját, hogy Csaba énekli a számokat.  Biztos vagyok benne, hogy hamarosan újabb, már csiszoltabb szerzeményekkel örvendeztetnek meg bennünket a srácok.  A röpke negyedórás szett után még hátra volt egy banda műsora, méghozzá az F. O. SYSTEM fellépése.

Szerintem Csaba életében ez az együttes volt a legsikeresebb az összes közül, de a MASK  zenekar is fontos szerepet töltött be nála.  Az "Intro" hangjai után gyors egymásutánban két dalt is letoltak az "Oly Távol" és a "Hiába Minden" szerzeményeket, és itt már igazán beindult a hangulat, egy kis pogózással egybekötve, ami az egész koncert alatt végig megmaradt.  A lendület a tempó mindvégig adta magát, nemcsoda hiszen még két olyan szettet nyomtak, ahol két-két dalt szünet nélkül játszottak el.  Ennek a műsornak az volt az apropója, hogy csak a dalok felét adták le, de ez egy előre megtervezett program alapján lett kitalálva, ugyanis október tizenharmadikán Matyi születésnapi buliján az Akváriumban a régi számok másik felét adták le, így a két koncertre megfelezték azokat.  Sajnos ennek a csodás estélynek is a végére értünk az "Utolsó Üvöltés" záró akkordjaival.  Ami lényegre törő gondolat, hogy ugyanúgy mint a Matyi ünnepi buliján itt sem volt semmi sablonos átvezetés a koncertek között, mindent szépen megoldva, rendben zajlottak a színpadi események mindenféle klisék nélkül.  Ami engem nagyon magával rántott természetesen a MASK élő bulija így évtizedek után.  Az időutazás most is tökéletesen sikerült, és bízom benne hogy a következőre nem kell fényéveket várakozással tölteni.

Az estélyen szereplő dalok az elhangzások sorrendjében:

BTK' 80 : Halottak Napi Intro / Avanatgard / Kapaszkodj / Telefon / Mindig Csak Várni / Pogó Pogó / Furcsa Játék

MASK  : Intro / Fehér Por / Furcsa Pillanat / Bezárva Élsz / Magadban / Árnyaink / Magány / Álom

JERABEK PROJEKT : Ördög / FisFis / Harcos

F. O. SYSTEM  : Intro / Oly Távol / Hiába Minden / Engedj El / Lebegés/ Öngyilkos Vágyak / Őrült Világ / Hold / Utolsó Üvöltés

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2023. 12. 07. - 06:33 | © szerzőség: Papi