45 Grave: Sleep In Safety

- A Királynő és a gyökerek -

Kevés olyan banda létezik, mint a 45 Grave! Ők egyike a death rock stílus alapító bandáinak, kik már a ’80-as évek eleje óta működtek. Sőt, a Christian Death, az első koncertjeit ezzel a bandával követte el. Az extrém sminkben, és ruhában fellépő énekesnőjüket, Dinah Cancer-t az underground média egyszerűen csak Death Rock Királynőnek nevezi, nem is véletlenül!

Ez a hölgyemény ugyanis egész fellépésével, megjelenésével hozzájárult az utánuk következő Death Rock nemzedék kialakulásához. Zenéjük karcos, és erősen punk hatású muzsika, az idők folyamán sem finomítottak stílusukon. A lemez klasszikus darabjai az Evil és a Partytime, ezekkel minden magára valamit is adó death rock clubban találkozni lehet. Ezen album kiadási éve 1983 volt, előtte pár kislemezük jelent meg. Ezt az Autopsy követte, majd pedig az Only The Good Die Young került kiadásra. Az utolsó 45 Grave kiadvány a Debasement Tapes volt, mely kiadatlan, és exkluzív dalokat tartalmazott. Közben maga a zenekar a 90-es évek elején szegre akasztotta magát, és visszavonult. Korai kiadványaikat újra és újra több kiadó is piacra dobta, ettől függetlenül ma sem olyan könnyű lemezeikhez hozzájutni. Dinah Cancer új bandája Penis Flytrap néven ma is aktív, és a stílus bár hasonló a 45 Grave-hez, ez még kissé durvábbra sikeredett.
Meglepetésként ért a hír, miszerint az idei WGT egyik fellépője az újra összeállt 45 Grave lesz! Erre nagyon kíváncsi vagyok, mert az újra alakulások nem mindig szoktak jól elsülni, vagy csak ideig- órákig tartanak.
A Sleep in Safety, és az azt követő lemezek hangulata mind mind a 80-as évek amerikai punk/ death rock kultúrájának szerves részei. Aki szeretné felkutatni a stílus gyökereit, annak melegen ajánlott kiindulási alap a 45 Grave.


(10/7)    Honlap : 45 Grave


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 05. - 13:01 | © szerzőség: Őszentsége