Zadera: ...something Red

- piros vérpezsdítő -

Elsőre kissé felületes voltam a Zadera-val. Mivel a nagylemez beszerzése előtt csak egy dalt hallottam tőlük, és azt is csak párszor, elkönyveltem őket a tucat banda kategóriába. Aztán meglett a …Something Red, és pár meghallgatás után jöttem rá, hogy mennyire félreismertem ezt a kvarettet.

A Zadera 2000-ben alakult. Tagjai: Conny- énekesnő, Peter- basszusgitár, Michel- gitár, és Jenny- dob. Ez a „véresollósborítójú” lemez, a banda első kiadványa. Nemzetiségük, már a lemez első pár dalánál leszűrhető: ők bizony németek. Ez a tény megállapítható az énekes lány bájos akcentusánál, és csak erre az országra jellemző hangszerelésnél, mely legjobban a punkosabb ritmusoknál bontakozik ki. És hogy származásuk ennyire rányomja bélyegét a lemezre, ebben az esetben kifejezetten üdítőleg hat. Legalább nem a L.A.-i vonalat másolják, mint mostanában teszik azt sokan.
A That Much I Didn’t Want To Know hihetetlenül vérpezsdítő kezdése utat tör annak, ami ránk vár mintegy 14 dalon keresztül: fület gyönyörködtető gitárszólók, egyszerű, de pörgős dalok, nagyon kellemes női ének, nagyon gyönyörű melódiák. Meg kell említenem, hogy sok dal a romantikusságot sugárzó lassú részeket is felvonultat, vagy az elején, vagy a közepén, hagyva egy kis időt a pihenésre a sok gyors nóta között. A romantika pedig nem éppen meghatározó dolog a batcave/ deathrock stílus berkein belül. Conny a szövegeket angolul énekli, de találunk itt német nyelvű dalt is, és pl. a Das Licht-ben némi férfi énekhang is felüti fejét. Legkedvesebb dalaim, a nyitó szám, a Through The Pale Door, Life Strikes Black, Fallen, Shame ( itt azért van némi L.A.-i íz), és az albumot záró Only For Me. Gyenge dallal nem is találkozni. Némi támpontot nyújthat zenéjük elképzelésében, hogy a kiadó úgy írja őket, mint az X-Mal Deutschland, és a Siouxsie And The Banshees keverékét. Ebben a megállapításban valamilyen szinten egyet is értek, bár szerintem ennél azért többről van szó. Kellemes hallgatnivalóval kecsegtet minket a Zadera, és csak rajtunk múlik, hogy elfogadjuk e, vagy visszautasítjuk felkérésüket egy nagyon remek zenei utazásra.    (10/9) 

Kiadó: Zadera, Strobelight Records


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 27. - 14:59 | © szerzőség: Őszentsége