A "Do It Yourself"-ről

(do it yourself, azaz csináld magad)

A csináld magad mozgalom lényege, hogy lehetőség szerint a profi iparágak, tömegtermelés és nagycégek kikerülésével, saját kezűleg hozzunk létre, alakítsunk át, javítsunk meg vagy dekoráljunk valamit.
A goth és a deathrock szubkultúra (a punkoz hasonlóan és/vagy annak részeként) a kezdetektől fogva élt a D.I.Y. adta lehetőségekkel, mind zenei, mind öltözködési, mind egyéb téren. Sajnos ezektől a gyökerektől az erre specializálódott iparág adta kényelem miatt sokan eltávolodtak, pedig a szubkultúra személyes jellege mindenképp egy pozitív érték, amit érdemes megőrizni.

Habár a D.I.Y. fogalma magában foglal egy csomó mindent, például a 'zine írást, a bicikliszerelést, a (kalóz)rádiózást, és a saját hatáskörben történő zenekiadást is, ez a részleg főként az öltözködésre koncentrálódik. Ez alatt értendő például a ruhák, zenekaros és egyéb pólók, kabátok, táskák, ékszerek, kiegészítők stb. elkészítése és/vagy átalakítása.
De miért is jó ez? Amellett, hogy így több anyagi forrása marad az embernek különféle maláta- és szőlőkészítményekre vagy egyéb földi javakra, ennél azért sokkal több lehetőség rejlik a magunk barkácsolta holmikban. Az így elkészült tárgy sokkal jobban igazodik tulajdonosa igényeihez és személyes ízléséhez, és nem utolsó sorban készítője jó eséllyel képes szükség esetén megreparálni azt. Az elkészítési folyamat közben egyrészt lehetőség van új technikákat tanulni, kiélni a kreativitásunkat, sőt akár önismereti tréning is lehet. A modern kor frusztrált, önképzavaros és komplexusos átlagemberének azt hiszem igencsak jót tenne, ha kicsit több köze lenne az őt körülvevő tárgyakhoz...

Ez a menüpont egyrészt közösségi tudásbázis, ahova várjuk a saját technikai útmutatókat, tippeket, trükköket, ötleteket és szabásmintákat mindenkitől, legyen az akár csak egy számodra triviálisnak tűnő apróság vagy egy bonyolultabb dolog elkészítésének leírása. Másrészt a galériában összegyűjtjük az elkészült cuccok fotóit, hogy mások is inspirációt és lelkesedést meríthessenek belőlük.
Az ötletek a zene vagy a közösségi élet kapcsán amúgy is természetes módon cirkulálnak a szubkultúra tagjai között, így viszont talán szélesebb körökhöz is eljutnak.

illusztráció: Sage Noir


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 10. - 13:05 | © szerzőség: Sage Noir