Mary Doria Russell: Verebecske

„Briliáns. ​Egy idegen kultúra és Isten természetének meghökkentő portréja. A történeten érezhető Wells, Ursula K. LeGuin, Arthur C. Clarke és Edgar Rice Burroughs hatása, ennek ellenére bámulatosan eredeti.” – Kirkus Reviews

2019 – A Jézus Társasága missziót indít az Énekesek bolygójára. Néhány év elteltével a csapat jelenti, hogy sikerült kapcsolatba lépniük a Rakhat lakóival, ám a híradások egy idő után váratlanul megszakadnak.

2060 – Egyedül az eredeti misszió értelmi szerzője, Emilio Sandoz atya tér vissza a Földre, ahol a felkutatásukra kiküldött mentőexpedíció jelentései alapján „gyermekgyilkos és hímringyó”-ként híresült el. Az alig néhány (földi) évet öregedett, de testileg-lelkileg meggyötört jezsuita pap hosszas lábadozása alatt az ügyben vizsgálódó rendtársainak bőven van idejük elgondolkozni azon, mi történt, mi történhetett. Ki akarta, hogy így legyen?

„Döbbenetesen jó, egyszerre gondolatébresztő és izgalmas regény, amely bebizonyítja: a sci-fi műfaján belül is lehet még találni új ötleteket, újszerű megoldásokat.”

"A jelek szerint (az emberek), ha szembesülniük kellett Istennel, a banalitásokban kerestek menedéket; sok esetben úgy viselkedtek, mintha egy kozmikus tesztet kellett volna kitölteniük:
Ön mit tesz, ha egy égő csipkebokrot lát?
a.) hívja a tűzoltókat,
b.) előkészül a szalonnasütéshez,
c.) felismeri Isten munkálkodását.
A gondot az jelentette, hogy az emberek szinte minden esetben a helytelen választ jelölték be. Anne már évekkel korábban megállapította, csak nagyon kevesen képesek felismerni Isten munkálkodását vagy jelenlétét, és közöttük is csak elvétve vannak azok, akik nem azért fogják fel így a dolgokat, mert aznap elfelejtették bevenni a hallucináció elleni gyógyszerüket."


2018. 01. 22. - 05:24 | © szerzőség: Gelka