Deadchovsky

A Deadchovsky nem tartozott a hosszú életű együttesek közé, viszont bármiféle kételkedés nélkül merem állítani, hogy az utóbbi években létezett formációk közül ők voltak a legőrültebbek, és egyben a legbizarrabb imidzzsel rendelkezők.

Személyes mitológiájuk központi alakjai Igor Deadchovsky, a hamis Kelet-Európában élő koldus-próféta, és a vodka: Igor a modern technika egy cseles vívmánya, azaz egy teli üveg Zubrowka segítségével mozgósítja a tudatalattijában rejlő erőket, s az agyféltekéit emberi testek formájában materializálja a három dimenziós, valós világban.
Az Úr 2003-ik évének nyarán Lois John Slut gitáros és Afterglauk énekes is rádöbbenek, hogy ők ketten alkotják Igor Deadchovsky agyának két féltekéjét, s bár ez nem tudatosul bennük kristálytisztán, azért ahhoz éppen eléggé, hogy kilépjenek a Trespass című coldwave bandából, és megalapítsák a Deadchovsky-t.
A banda első időszakára leginkább a céltalan idétlenkedés jellemző, de aztán komolyra fordul a projekt, és 2003 decemberében csatlakozik hozzájuk Le Bab és Albator, s így a banda készen áll rá, hogy felvegye a Decadence Revolution című lemezt, mely 2004-ben jelenik meg a Manic Depression Recordsnál - Deadchovsky-ék szerint azért, mert csak a MDR-nak volt annyi bőr a képén, hogy szerződtesse őket. Bár az nyilván költői túlzás, hogy pofa kell hozzá, hogy őket bárki is szerződtesse, az tény, hogy a Decadence Revolution-ön felvonultatott szerzeményeken már érezhető a tendálás egy jóval bonyolultabb, szeszélyesebb és nehezebben befogadható hangzás irányába, még annak ellenére is, hogy a Christian Death/Cinema Strange/Sex Gang Children befolyás egyértelműen megérződik a debütalbumon.
2005 márciusában Le Bab és Albator eltűnik a negatív végtelenben, helyettük Hellebore (billentyűk) és Braen X. Divarre (dobok) áll be zenélni, akikre Igor bukkant rá, miközben egy szemétdombon prédikált. Ezt követően a srácok Európa-szerte hirdetik Igor - és persze a Zubrowka - üzenetét, olyan illusztris bandák társaságában, mint a Cinema Strange, a Clan of Xymox, az Ausgang, a Sleeping Children, vagy Jacquy Bitch, majd 2007-ben kiadják a Spiritus Sancti Bizarre című albumot.
Ez a kiadvány már egy kiforrott, nagyon egyedi hangot megütő lemez lett, amely elemeiben ugyan idézi például a korai Christian Death vagy épp akár az Alien Sex Fiend világát, mégsem hasonlít semmire, ugyanis deathrock, post-punk, dark cabaret és disszonáns zajok komplex, energikus, és elődjénél is kevésbé fülbemászó elegyét tartalmazza. Hogy vajon sikerült-e volna nekik a Spiritust felülmúlni az addigiaknál is elborultabb megoldások egymásba forrasztásával, azt már sosem tudjuk meg, mivel Igor Deadchovsky 2009-ben tragikus hirtelenséggel elhalálozott - nyilván elfogyott a vodka.

Honlap : Deadchovsky myspace


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 06. - 09:51 | © szerzőség: Őszentsége