Corpus Delicti interjú

Nemcsak a gall színtérnek, de az egész európai gothic közönségnek nagy öröm volt hallani, hogy a legendás francia Corpus Delicti visszatér és több városban koncertet ad. E sorok írója néhány napon belül indul barátaival Madridba, hogy személyesen is láthassa őket. Ezt megelőzően feltettem pár kérdést a visszatérésről és a turnén eddig tapasztaltakról.  A spanyol fővárosban a koncertet az All Waves és az Endemionada irodák szervezik, az esemény itt található.

photo: Clovis IV (Corpus Delicti 1994)

- Francia zenekarként a 90-es évek egyik legnépszerűbb angolszász ízű gótikus zenekara voltatok. Mit gondolsz, mi a sikeretek titka? Mesélnétek nekünk a legendás kezdetekről?

- Szerintem a zenekar sikerének titka a jó dalszerzésben és a hitelességben rejlik. Ezek jó dalok gyönyörű dallamokkal. Továbbá a zenekar minden tagjának saját személyisége van, erős karakterek, nagyon személyes játékmóddal. Ez határozottan hozzátesz egy kis pluszt. A kezdetek... ez egy hosszú történet (remélhetőleg a könyvet lefordítják angolra a napokban; Corpus delicti - la déliquescence des ombres - Tony Leduc-Gugnalons).
Chris és Roma a Corpus Delicti-t egy másik gitárossal/énekessel kezdte, aki elég hamar elhagyta a projektet. Chris-t onnan ismertem, hogy egy híres helyi lemezboltban dolgozott, és felajánlotta, hogy csatlakozik a zenekarhoz. Aztán kerestünk egy énekest. Sebastiant egy közös barátom révén ismertem, bemutattam a zenekar többi tagjának, és rögtön működött a dolog. Sebastian és én 19 évesek voltunk. Néhány hónappal később minden koncert után stúdióba mentünk, hogy a megkeresett pénzből felvegyünk egy újabb dalt. Amikor az albumot már teljesen felvettük, a lemezbolt támogatott minket, és kifizette az első "Twilight" CD-nyomást. Ez a megjelenési dátum még mindig megragadt a fejünkben. Gyönyörű emlékek.

- A Corpus Delicti után kevesebb embert ért el a Kuta és a Press Gang Metropol zenéje. Tudnál pár mondatban mesélni ezekről a bandákról?

Franck: - Igen, a Twilight után otthagytam a Corpus-t, mert saját projektet akartam indítani, olyatt, ami még mindig él, Hayley Alkerrel, Will Garcia-val és Jon Callenderrel, a Cranes ex dobosával, de szarok vagyunk a promócióban.  (Nevet) A Press Gang Metropollal egy fantasztikus albumot készítettünk, amire én is büszke vagyok. Nem tudom, miért nem jutottak el ezek a projektek több emberhez. Talán az időzítésről van szó az életben, vagy az emberek nem ássák bele magukat az egyes tagok infóiba, és nem látják, mit csinálunk éppen. Alapvetően nem tudják. Csak a Corpus Delicti-t akarják (nevet).

Sebastien: - A Kuta projektem sokkal személyesebb, és nagyon különbözik attól, amit a Corpus Delicti-vel csinálok. Még az éneklésem is más. Csináltam öt albumot, de igazán megértem, hogy néhány Corpus rajongó miért nem találja magát a Kuta-ban... és fordítva is ez a helyzet! :)

photo: Loic Swiny 2022

- A 2000-es évektől kezdve a gothic mozgalom egyre inkább mainstream lett és elvesztette erejét. Mit gondolsz a stílus jelenlegi helyzetéről?


F: - Mmm.... Az összes digitális platformmal a világ minden egyes művésze online lehet, és van is. Ugyanakkor, nem hiszem, hogy a goth zene mainstream lett. Talán néhány zenekar ma már megkapta azt az elismerést, amit mindig is megérdemelt volna.
De hidd el, ha bekapcsolod a tévét, vagy a rádiót Franciaországban, a zene borzalmas, egyre rosszabb és rosszabb.

S: - Érezzük, hogy van egyfajta újjászületés, és bizonyára ez az oka annak, hogy most sokkal több figyelmet kapunk, mint a 90-es években. De mainstreamről még nem igazán beszélhetünk.

photo: Loic Swiny 2022

- Egy turné közepén vagytok. Milyen érzés újra színpadon lenni, mit tapasztalsz a közönségtől? Megosztanád velünk néhány eddigi élményedet?

F: - Ez a legjobb dolog, ami történhetett velünk, mint művészekkel. Egyénileg és zenekarként is. Azt szoktam mondani, hogy a rajongók miatt vagyunk újra itt. És most élvezünk minden koncertet, minden másodpercet, a velük való találkozást és beszélgetést. Rájöttünk, hogy a Corpus Delicti mennyire fontos lett. Ez egy gyönyörű időszak az életben. Igazán különleges. Zeneileg, ha félreteszed a stílust, akkor rájössz, hogy a dalok mennyire jók és nagyon élvezzük, hogy játszhatjuk őket. Azt hiszem, mindenki észreveheti az energiát és a szórakozást, amit a színpadon érzünk.
Minden városban, ahol jártunk, csodálatos fogadtatásban volt részünk.
Annak is örülünk, hogy az átlagéletkor elképesztő - az emberek 18-tól 65 éves korukig jelen vannak.
Nagyon közel érezzük magunkat hozzájuk, boldognak tűnnek, és ez boldoggá tesz minket. Minden erről szól.

S: - Hihetetlen érzés. A visszajelzés fantasztikus. Rájöttem, hogy a dalaink sok embernek jelentenek valamit.

- Sokan feltették a kérdést, hogy a visszatérés koncerteket jelent, vagy új dalok komponálásán gondolkodtok, esetleg egy friss album is megjelenik valamikor a jövőben? 

F: - Semmi sem lehetetlen, de nem tervezzük. Jelenleg csak 6 koncertet adtunk, de mindegyiket teljes mértékben élvezzük, és minden alkalommal 100%-ot adunk. Több koncertet szeretnénk Európában. És ha sikerül megoldanunk a vízumügyeket, akkor egy amerikai turnét is le tudunk majd foglalni. Szorítunk!
Továbbá, ha úgy döntünk, hogy írunk valami újat, annak nagyon-nagyon jónak kell lennie, különben nincs értelme belefogni.
Nincs rajtunk nyomás. Majd meglátjuk...

photo: Clovis IV (Corpus Delicti 1994)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2023. 02. 08. - 07:26 | © szerzőség: Gelka