M!R!M – Zajos önterápia

Az M!R!M kéttagú olasz bandaként jelent meg a színen 2011-ben, akik - mondjuk úgy - post-punkban utaznak. Mondjuk úgy, mivel magukat sosem tekintették annak, inkább csak kísérletezőknek. Már elindulások idején erőteljes vihart kavartak az olasz undergroundban. Nálunk egyelőre alig ismert.

Viszont hamarosan előfordulhat, hogy gyakrabban találkozunk a névvel, mert tavaly, 2013 decemberétől turné indult az új albummal (Heaven). Bár most már csak egy fő viszi az egész projektet, Iacopo Bertelli. A most 23 éves (amúgy londoni születésű) fiatalember az új albummal komoly meglepetést okozott, mivel zeneileg egyáltalán nem múlta alul a korábbi albumokat, sőt…

Első debütáló lemezük az Enjoy Your Sorrow volt. Mint említettem, hirtelen robbantak be, köszönhetően már az első számnál megjelenő hirtelen dinamikának. A második generációs poszt-punkként aposztrofált zene kompromisszumok nélküli gyorsaságot használ. Kissé összezavarja a hallgatót, a sok zajt nem lehet elkülöníteni, a feldolgozásra időt kell szánni. A gitárokat kissé bizarr játékként használják, a basszussal fojtogatnak.

2011 októberében tették elérhetővé az It’s Not Enough Anymore nevű Ep-jüket, szintén első osztályú muzsikával. És most megjelent a Heaven, amit Bertelli saját elmondása szerint hálószobájának négy fala közt hozta létre, „bezárva a magány és félelem börtönébe”. Egyik leginspirálóbb kedvenceként a Jesus and Mary Chains-t említi. Mondjuk, a piszkos gitártémák mellett nem is tippeltem volna másra. Erőteljességét, vehemenciáját régebbi munkáiból megtartotta. De egy-két újítással megpróbálkozik, pl. egy noir wave jellegű szám is megbújik az albumon, amit  Nathalie Bruno (Phosphor) közreműködésével ad elő. Még egy érdekesség, hogy az album borítóját Zigendemonic nevű ukrán művész tervezte. Nem találom túl kifejezőnek, de mivel a mű hevesen Bertelli személyes hangvételét tükrözi, ezért nem lehet dorgálni.

A lemez 500, kézzel számozott, limitált példányban jelent meg a Fabrika Records által. Turnéját az olaszoknál kezdte, februárban a görög nagyvárosokat járja be, majd folytatja Ukrajnában, Lengyelországban, Svédországban és Dániában. A további információkat türelmetlenül várjuk!


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 01. 09. - 16:16 | © szerzőség: Timi