Rakta

Folytatjuk kalandozásainkat a deathrock feltérképezetlen helyeiről, Ukrajna és Svédország után melegebb égtájra küldök mindenkit, a különleges Rakta muzsikájával megismerkedve Brazíliában. A Do It Yourself szellemétől kísérve nem is lesz annyira nehéz feladat ez, a zaklatott hölgyek alkotta négyesfogat teljes albuma ingyenesen elérhető a bandcampen S/T címen.

Meg kell vallanom, fogalmam sincsen, mit takar a cím, a zenei kódolás azonban sokkal könnyebb, és ha azt mondom, hogy a Rakta az egyik legkellemesebb dolog, ami az Xmal Deutschland óta a fülembe mászott, akkor semmi túlzót nem állítok. Recsegő basszus, kavargó orgona, rituális dobok visszhangzó örvénylő énekkel megfejelve - posztpunk- deathrock a javából! A São Paulo anarcho hullámának partra vetett nagyágyúja is lehetne a Rakta, ha nem szarnának nagy ívben az ilyesmire, mindenesetre egészen biztosan méltó az utódlásra a 45 Grave, Voodoo Church nyomdokain, Anja Huwe elégedetten csettinthetett, ha elküldték neki a demót, de hát nyilván nem.


A felfejtést illetően még néhány adalék, a zenekar a szankszrit "rakta" - vörös, szenvedély, vér - jelentésében mártózott meg az alakuláskor, ami 2011-re tehető. Egy éven belül már színpadra léptek, az inspirációk viszont fülhallomást otthon maradtak, mert elmondásuk szerint meglepő módon a Big Boys, Dead Can Dance, Pink Floyd, Colera, Feederz akik hatással vannak rájuk. Meg vasatagabb betüvel szedve a Ramones, ami szintén nem árnyékolja be a borongós punk-deathrock miliőt. A Rakta friss erőt hozhat Európába is novemberben - az Államokban csavarognak jelenleg -, ami bizonyos, hogy a rumba és szamba  São Pauloban marad.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 10. 15. - 06:32 | © szerzőség: Gelka