The Breath of Life

Ebben az évben ünnepli a The Breath Of Life a 15 éves jubileumát. Ám ez a nagy szám nem igazán számít a belgáknak, a fontos az, hogy zenéjükkel egy egyéni hangkozmoszt teremtettek meg, melynek nincs köze a trendekhez. Az ötödik lemezük, a „Silver Drops” a ‘80-as évek melódiájának kellemesen meleg érzését sugározza magából, de az új idők irányzatai is érezhetők rajta.

Mialatt a fekete scene időközben lassan alávetette magát a zenebiznisznek, például a goth metal téren egymást tapossák a különböző zenekarok, addig a The Breath Of Life megőrizte ártatlanságát. Távol a zűrzavaros hajtástól, nyugodtan alkotnak a napfényben, szabadon lélegeznek, zavartalan és korlátlan az élet lélegzete. Asszociációk „Silver Drops „albumcímről. Mint a tavaszi meleg zápor, úgy gyöngyöznek a hangok a hallgatás alatt. Elszédülve a gitárjátéktól, átlelkesülve a ritmusoktól, a szférák hangzásától és Isabelle különleges, álmodó - elragadtatott hangjától, a T.B.O.L. műve olyan, mint egy hangokkal megfestett tájkép.

Az énekesnő. Isabelle Dekeyser, Philippe Manroy (gitár), Benoit Sokay (basszusgitár), Giovanni Bartolin (szintetizátor/hegedű) mellett a menedzser Live Engineer és a kísérő Patrick Hendrix a művésztársaság további alapítótagjai, hozzájuk csatlakozott a házi - fotográfus Vincent Hubeaux és a grafikus Jean-Gerald.

„Nem tudom elhinni, hogy már 15 éve együtt vagyunk, számomra olyan, mintha csak 2-3 éve kezdődött volna minden.” - hitetlenkedik Isabelle. Honlapjukon a 15 éves jubileum alkalmából különleges szolgáltatással várják rajongóikat. Jubileumkoncertjükön - melynek helye és időpontja még ismeretlen - a rajongók a T.B.O.L. karrierjének legkiemelkedőbb számaira számíthatnak. „Jó reakciót kaptunk.” - mondja Isabelle. "Az emberek hallani akarják a régi dalainkat is. A legjobbat akarjuk nyújtani."

Még ma is élénken él Isabelle régi álma, ami miatt akkoriban elkezdte a zenélést. „Szeretném kifejezni magam, és dalokat alkotni. Ez a vágy még most is létezik, és én éltetem is őt. Mi még mindig tovább tudjuk folytatni, azt csinálni, amit érzünk, és e csodálatos.”

Az új albumon sok természet- és színleírás van, amelyet jól kifejeznek az olyan címek, mint: „Silver Sky”, „Blooming Sky”, „Deep Blue Land” vagy „The Valley”. Milyen fontosak Isabelle-nek a színek és a természet?

„Ez az atmoszféra kérdése. Amit érzek, arról énekelek. Szeretek dolgokat leírni, természetesen tájakat, és persze sok érzést. Nem feltétlenül a sajátjaimat, bár valamennyire így ezek is az én érzéseim, mert ezekről énekelek, de nem mindenképpen az én életemről szól.

A zenének meleg, kellemesen melankolikus kisugárzása van, és bizonyos módon kissé félénknek is hat. Vajon az életben is félénk?

„Félénk? Valószínűleg, de ez ellen harcolnom kell.” Például a színpadon? „Nem” - válaszol Isabelle, aki a beszélgetés alatt amolyan csendes és álmodozó, mint amilyennek a lemezen is hallhatjuk, bár most határozottan lép fel. Szeretek énekelni, ez csodálatos, ez az, amit akarok. Ez a valóság ama pillanata, amikor az ember a színpadon áll. Csodálatos, hogy magadat kifejezheted. Kifejezni azt, amit az ember megalkotott. Csodálatos az az idő, amikor a színpadon állunk.” Az éneklés szeretete, amelyről Isabelle beszél, hallható a „Silver Drops”-on is. Isabelle-nek nincs szüksége különleges atmoszférára, hogy elénekelhesse a dalaikat.

A háború és a terror időszakában sok zenekar ugyancsak kemény zenét csinál. A T.B.O.L. a világnak eme oldalát nem igazán engedi megjelenni a zenéjükben. Talán zenéjükkel egy jobb világba menekülnek?

„Bizonyos módon ez igaz. Amikor énekelek, a saját világomban találom magam. A helyes élet nem olyan egyszerű, ez egyfajta menekülés. De én is sok, különbféle érzésről énekelek. Néha vidám, néha nagyon szomorú, és lehet akár erőszakos is. Néha hívom azt a kiáltást, amit az ember a fejében hall.”

Ha a zenéjükkel megváltoztathatnák a világot, mit tenne?

„Ezt nem engedhetem meg magamnak”, válaszol Isabelle, majd hozzáteszi: „Csak remélem, hogy az emberek, amikor hallják a zenészeket, ugyanazt az örömöt érzik, amit mi is, amikor zenélünk. Talán így egy pár órára megváltoztathatom valaki érzéseit.”

Sonic Seducer magazin Fordította: K. Erika

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 23. - 15:17 | © szerzőség: Gelka