Porta Magica


A II. Viktor Emanuel piszkos parkjában, bevándorlók és rengeteg macska szomszédságában kerítéssel elkerítve található Róma egyik furcsa és titokzatos látnivalója, a Porta Magica, vagy más néven Alkímiai Kapu.

A korábban megközelíthető nevezetesség éveken át még látható sem volt, a közepesen nagy park teljesen zárva tartott. A túlvilági átjárók egyik leghíresebbike a római Porta Magica, mely az egykor (1655-1680) között épült Palombara-villa öt átjárójának egyike volt. Az épületet lerombolták, ez az ajtó azonban megmaradt. A befalazott kapun csak a "beavatottak" juthatnak át a földi világból a túlon lévőbe. A korabeli beszámolók szerint ebben a villában Krisztina svéd uralkodónő végezte kiválasztottakkal alkímiai szertartásait.

Úgy tartják, a társaságnak birtokában volt a Voynich-kézirat egy másolata, melynek segítségével sikerrel jutottak hozzá a villa kertjéből annak a gyógynövénynek, melyből aranyat tudtak előállítani. A transzmutációt  elvégző Francesco Giustiniani Bono másnap sikeresen átlépett a kapun és örökre eltűnt. Egy általa hátrahagyott mágikus jelekkel teleírt papír alapján azonban a villát építtető Massimiliano Palombara márki még öt ajtót emeltetett, melynek szemöldök- és ajtófélfáiba bevésette a titokzatos szimbólumokat. Ottjártunkkor (2016. október) a megközelíthetőség híjján távolabbi fotókat tudtunk csak készíteni, a jól tartott macskák láthatóan élvezik a "portál" közelségét, szinte útmutatóként jelezték annak elhelyezkedését (semmilyen eligazító tábla nincsen a kapuról, kivéve közvetlenül előtte egy rövid leírás). Magyar nyelven a legmélyebbre a Falanszter ásott a témában.

Fotók: Valovics Tímea,  Panoramio.com (szimbólumok)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2017. 01. 09. - 06:51 | © szerzőség: Gelka