Black Nail Cabaret | 2018. 07. 20. | A38

Úgy tűnik, hagyományteremtően láthattuk egy esztendővel ezelőtt augusztusban a Black Nail Cabaret pop-noir duóját az A38 hajó tetőteraszán, míg akkor az ION vendégeskedett, ezúttal a szlovák Lahka Muza volt előzenekaruk.

A fesztiválszezon és a kánikula kéz a kézben jár ahhoz, hogy bátorság kelljen szólóban színpadra állni ilyenkor, de a tatabányai duó megfelelő rajongói tábort tudhat már itthon is maga mögött ahhoz, hogy ne feltett kézzel kelljen a billentyűk közé csapnia. A nyolc órai kezdés azonban nem különösebben kedvezett felvidéki szomszédoknak. Maroknyi ember előtt adták háromnegyed órás koncertjüket még világosban, pedig a Lahka Muza 1984 óta datált dark-wave formáció, ami valljuk meg nem piskóta ahhoz képest, amerre a színtér tart. A nyolc stúdióalbumot jegyző formáció sajátos hangulatot teremtett a világos ellenére is, nem lehetett könnyű dolguk.

Szerencsére a napvilág fogyásával az érdeklődők száma egyenes arányban nőtt, a Black Nail Cabaret már vállalható létszámú közönség előtt léphetett színpadra.
Mint mindig, az első pillanatok Emke metaforfózisának szemrevételezésével telnek - újabb ruhaköltemény vagy maszk formájában egy sötét hangulat megtestesülése.
Black Nail Cabaret koncertre éves szinten most már több ízben van lehetőség, a nagyobb underground fesztiválok mindegyikén húzónevekként szerepelnek, büszkék lehetünk arra is, Európa hány helyszínén viszik hírünket. Az öreg kontinens határának átlépése már csak idő kérdése.
Szóval nekem sem első találkozásom idén velük, szerencsére ez a koncert is tartogatott számomra kellemes meglepetéseket. Mindenekelőtt a magyar nyelven előadott Steril volt ütős novum, és a Pet Shop Boys cover Rent, ami telitalálat számomra, gyerekkori kedvenc az előadótól, az elmúlt időszakban otthon is több ízben forgott.

Mivel csak ismételni tudnám magam azt illetően, mennyire kerek és vérprofi a produkció, ehelyütt dícséretként most  a háttérben szorgoskodó hangfelelős Árvai Krisztián munkáját hoznám némileg reflektorfénybe. Hang/szerfetisizmusa közismert; én koncertről-koncerte új hangokat más-más hangzásvilágot vélek felfedezni egy-egy nótában, több helyütt akad egy-egy csavar, vagy akár szög, kalapács analóg-ipari kavalkád.

Aki elmulasztotta volna ezt a pénteki előadást, az Országos Gothic Találkozón (augusztus 11. Dürer) vagy a Lebanon Hanover társaságában októberben pótolhatja azt, de Regensburg (10.18) és Kolozsvár (10.20) sem a világ vége ám.

fotók: Kozmári Attila

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2018. 07. 24. - 06:10 | © szerzőség: Gelka