Deathstars | A38 | 2014. 10. 20

Igazán pörgős és ütős koncertek elé nézhettek mindazok, akik ezen az októberi estén ellátogattak az A38 hajó fedélzetére.  Egy igazán "sötét világú" banda a skandináv metál egyik leghíresebb formációja a DEATHSTARS adott aznap koncertet, akik már nem először tették tiszteletüket hazánkban.  Idén júniusban jelent meg új albumuk, mely a "Perfect Cult" nevet viseli, és ami egy olyan 23 dalt tartalmazó CD formában is napvilágot látott, ahol az eredeti 10 dal mixelt változatai is megtalálhatóak.

Egy nagyszabású európai turné keretén belül látogattak el ismét magyar földre.
A csapat 2000-ben alakult a svédországi Störmstad városában.  Zenéjükben többfajta stílus is ötvöződik, a goth metál, az industrial metál, és egy kevés glam rock, amiket fantasztikusan egészít ki a páratlan billentyű játék.  A dalok szövegvilága horror témájú, embergyűlölő szociális kommentár, amelyek sokak számára nyersen hathatnak. Színpadi megjelenésük is szinte egyedülállónak mondható.  Az erőteljes smink, ami az egyik védjegyük, párosul a katonai egyenruhákkal, és a goth stílus öltözködésbeli divatjegyeivel.  Eddig négy stúdióalbumot adtak ki, az első 2002 márciusában debütált.  Egy DVD kiadvány is napvilágot látott még 2008-ban, amin hat videoklipjük található.  Sajnos a tagcserék ezt a formációt sem kerülték el.  2009-ben a dobos "Bone W. Machine" kényszerült távozni a bandából egy sérülés miatt, akinek a helyét egy fiatal ütős "Vice" vette át, majd tavaly az egyik gitáros "Cat Casino" lépett ki, arra hivatkozva, hogy a továbbiakban a saját dolgaira szeretne összpontosítani.  Így aztán négyesben folytatták tovább az akkor már készülőben lévő új lemez munkáit.  Az új szerzemények hűen tükrözik azt a muzikális múltat, amit a banda eddig is képviselt.  A nyers erőteljes gitártémák, a mély bariton énekszólamok, és persze a billentyű játéka is felpörgetően hatnak, akárcsak a korábbi kiadványaikon.
A jelenlegi felállás : Whiplasher Bernadotte - ének,  Nightmare Industries - gitár, Skinny Disco - basszus, vokál,  Vice - dobok.
Erre a turnéra meghívtak egy szintén  svéd illetőségű csapatot is, a THE DEAD AND LIVING - et.
Ők egy igen fiatal együttes, 2010-ben alakultak, és még abban az évben ki is adták első korongjukat "Decadance" címmel.
Az első kiadvány igazi kis gothic rock, fűszerezve a jó öreg post punk stílussal, és egy csipetnyi rock'n' roll is található a muzsikájukban.
A második anyag a"The Last Men Standing", ami az idén került kibocsájtásra, mely az első lemez folytatása is lehetne, viszont a dalok egy része kicsit melankolikusabb irányba kalauzolja a hallgatót. A mély tónusú énekhang, amit a debütáló LP-n is hallhatunk, a nyújtott és torzított gitárhangok, párosítva a kidolgozott basszus elemekkel, és a pontos dob szekciókkal, igazi melankolikus világot teremtenek.  Olyasfajta dalok ezek, amik jó ideig megmaradnak az ember fülében és fejében optikai impulzusokká alakulva, mintha egy pici teátrum falai között éreznénk magunkat közben.

Körülbelül 8 óra magasságában érkeztünk a hajó fedélzetére, ahol éppen akkor kezdődtek el az események. Mivel a turné kiírásában nem szerepelt, számomra is meglepő volt, hogy egy magyar csapat a KRELL is fellépett, mint bemelegítő, hangulat fokozó gárda.  A még igen gyerekcipőben járó alakulat már szerepelt ezen a színpadon korábban, még március végén a THE BIRTHDAY MASSACRE előfutárai voltak.  A hangzással most sem ütköztek akadályokba, és a zenéjük is kezd egy kicsit emészthetőbbé válni számomra.  Persze egy kézzelfogható kiadványnak én is örülnék, hogy levonhassam a konzekvenciát a dalaikról.  Körülbelül egy röpke félórás műsort nyomhattak, és ennyi volt mára a szereplésük. A közönség most sem érdekeltette magát túl nagy számban a teremben, de mire az átszerelések megtörténtek, már lelkesebb fogadtatásban volt része a következő együttesnek a THE DEAD AND LIVING - nek.
Háromnegyed kilenckor, aztán el is kezdték a programjukat, és ahogy az várható volt, igen dinamikusan nyomták a bulit, olyan régebbi szerzeményekkel mint a "Dance With The Dead", vagy a "Mayday, Mayday" persze azért a lassúbb témájú dalok is előkerültek a tarsolyukból, mint az "Anita Lash"" vagy a "WHite You Bay".
 Annak ellenére, hogy nem ez az első állomásuk ezen a turnén, és szinte minden nap a deszkákon állnak, igazán meglepően energikusak és jó kedvűek voltak a zenészek. Az énekes Coroner nagyon szépen kötötte össze a számok közti kis pihenőidőket az aláfestő szövegekkel.  Többször is dicsérte és biztatta budapesti publikumot.  Igazán nagy hatással volt rám a koncertjük, mert így élőben mindig más hallani a stúdió anyagokat.  Sajnos a show elején még bajok voltak a hangbeállítással, nem igazán szóltak tisztán, de aztán két – három dal után a hangtechnikusok sikeresen kiköszörülték a csorbát. Véleményem szerint játszhattak volna többet is a srácok,mert igen rövidnek, körülbelül egy órásnak bizonyult a repertoárjuk, ami egy ilyen esetben, amikor egy igazán színvonalas bulit lát és hall az ember igen kevéske időtartamban.

Egy negyedórás beállítás, pakolás után, végre következett az, amire már mindenki várt a DEATHSTARS idei show-ja. Szinte majdnem pontosan tízkor el is kezdődött a buli, az ekkorra már szépen megnövekedett sereglet legnagyobb örömére. Egy új szerzeménnyel a "Temple Of The Insects"-el kezdtek, és ezután sorra következtek a nóták, a régiek és újak szép egymásutánban történő előadásai.  Meglepő módon csak az új dalok felét nyomták el, beleértve az új slágert az "All The Devil's Toys"-t,  de azért nem hiányoztak olyan klasszikus darabok mint a "Death Dies Hard", vagy a "Tongues".  Aki már látta a svéd legénységet a korábbi években itthon, vagy esetleg külföldön, az tudja milyen dinamikus, intenzív és pörgős megmozdulásokat csaptak, csinálnak a mai napig. Ez a monumentálisra sikeredett élő turné, aminek most ők a főszereplői, igen csak feladja a leckét a srácoknak teljesítmény szempontjából, de meg kell mondjam, igazán remekül helyt álltak ezen az estén is, mint ahogy azt tették már a korábbi koncertjeiken is.  A hangosítás végre visszatért a régi kerékvágásba, igaz Skinny /basszus/ háttérénekeiből most keveset hallottam, lehet azért mert túl közel, majdnem a hangfalak előtt álltam, mégis az összhatás igazán sikeresre emelte a bulit. A fények is elég szépen beilleszkedtek a háttérbe, növelve ezzel az agyban fellépő beteljesülés látványát.
Durván egy bő órás programot leadva le is vonultak a deszkákról, de aztán kisvártatva ismét előkerültek az öltözőből, és még három régi számmal ajándékozták meg a hajó közönségét. Álláspontom szerint egy jó kis koncertet prezentáltak a pesti publikumnak, mert végre új dalokkal is megörvendeztettek bennünket, de persze a régi örökzöldek is ott csillogtak az éjszakában, és így élőben mégis csak más hallani és látni őket.

A koncerten elhangzott DEATHSTARS dalok : Temple Of The Insects / Metal / Synthetic Generation / Ghost Reviver / Death Dies Hard Explode / Tongues / All The Devil's Toys / Night Electric Night / The Perfect Cult / Semi - Automatic / The Greatest Fight On Earth Chertograd / Blood Stains Blondes
Ráadás :  Play God / Cyanide / Blitzkrieg

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 10. 23. - 07:10 | © szerzőség: Papi