F. O. T. N | München | 2016. 03. 17.

                                                 München, Backstage - Live Club  2016 03. 17.

Fantasztikus élmény Bajorországban!  Így is fogalmazhatnék, hiszen tényleg egy jókora adrenalin robbanással lettem gazdagabb, amikor átélhettem kedvenc zenekarom a FIELDS OF THE NEPHILIM idei első fellépését.  Az apropó pedig nem volt más, mivel hogy a banda most tartotta azt a négy állomásos mini turnéját, amelyet tavaly novemberben váratlanul lemondtak, de szerencsére most év elején pótolták azt.

Tavasz, a természet újjáéled, s vele együtt a fesztiválok is.  A koncertre való részvételt még január végén lefixáltuk másik három kedves ismerősömmel, egy szombat esti buli alkalmával, majd megkezdődtek  a szervezés munkálatai, a jegyek és a szállás foglalásai, amelyek sikeres véghezvitele után, másfél hónap múlva azon kaptuk azon magunkat, hogy eljött az indulás ideje.
A már ilyenkor megszokott dolgok, kocsiba be, a több száz kilométeres út megtétele az autópályák véget nem érő  aszfaltszőnyegein, majd megérkeztünk Münchenbe,ahol a turné első állomása kapott helyet.
Szerencsére a szállodát hamar megtaláltuk, majd a bejelentkezés után szobafoglalás, csomagok le, bevásárlás az estére.  Itt is nagy szerencsénk volt, hiszen a hotel tőszomszédságában egy market volt található, így gyerekjáték volt az ételek is italok beszerzése.  Innentől kezdve már csak az este eljövetelét kellett várni.  Nekem könnyen ment a dolog, hiszen nem az első alkalommal készültem megtekinteni a bandát, de útitársaim közül volt, aki most esett át a tűzkeresztségen, így ők már energikusabban rugaszkodtak neki az estének.
Aztán végre nekiindultunk az útnak némi alkohol társaságában.  Azonban itt is szerencsénk volt, hiszen a hotel és a koncerthelyszín között csak egy 20 perces séta választott el bennünket.  Az eseménynek otthont adó Backstage Club egy vasútállomás mellett található objektum. Külsőleg és belsőleg leginkább a PeCsa Café - ra emlékeztetett. Itt is található udvar fedett résszel, belépve pedig egy kisebb előtér után juthatunk be a koncertterembe, ami arányaiban közepesnek mondható, a hátsó részében kapott helyet az ital részleg.  Mire megérkeztünk, már jókora tömegbe botlottunk, de sebaj a jegyünk megvan, nem érhet bennünket az a dolog, hogy véletlenül ne jussunk be.  Belépve az épületbe kisvártatva honfitársainkba ütköztem, aminek nagyon örültem, mert azzal tisztában voltam, hogy páran nekiindultak erre az eseményre, de azért ennyi ismerősre nem számítottam.  A zenei standnál viszont csalódás ért, mert a mai napra beígért "Prophecy" kislemez
sajnos nem volt kapható.  Konkrétan nem készült el az új hanghordozó időben, ezért nem lehetett azt megvásárolni.
Csalódottan tudomásul véve ezt a szomorú tényt, a terem felé vettem az irányt, ahol már éppen kezdett is játszani a meghívott vendég csapat a FRANK THE BAPTIST.
A zenekart Frank Vollmann alapította a kilencvenes évek végén a kaliforniai San Diego városában.  Zenéjükben leginkább az alternatív rock és a post punk stílusok elemei dominálnak, fűszerezve egy kis death rock muzsikával.  Első lemezükkel 2003-ban debütáltak, és legutóbb tavaly jelentkeztek új stúdióalbummal, szám szerint a negyedikkel.  Tíz évvel
ezelőtt a frontember átköltözött Berlinbe, hogy ott folytassa zenei pályafutását.  Frank az utóbbi időkben Ilija Gavrilenko / basszus /, Ralf Huenfeld  / gitár/, és Slay Deeh / dobok / dolgozik együtt.  Sikereik is átütőek, hiszen pár év alatt egész Európát meghódítottak.  A koncert egy új dallal a "Silver Is Her Color" kezdődött, és inkább a tavaly megjelent albumukról szemezgettek nótákat, persze  régi szerzemények elhangzottak, mint a "Falling Stars", vagy a "Bleeding In My Arms".  A műsoruk alatt a dinamizmus és a pörgősség egyaránt uralta a színpadot.
A hangosítás nem igazán sikerült jól, szerintem túl hangosan szóltak a gitárok, elnyomva ezzel a dob és ének szerepét, de azért élvezthető volt a dolog, viszont a fényszabályozás nagyon jól illett a háttérben.
Mivel körülbelül tíz éve már volt szerencsém látni a bandát, így tudtam mire számítsak, de ez a mostani fellépésük elsöprőbb volt mint annak idején a WGT fesztiválon.  Nem hiába nagyon népszerűek az utóbbi években.  Sajnos a tizenegy dal, amit játszottak igen hamar, durván negyvenöt perc alatt véget is értek, de Frank a koncertjük végén igen
bizakodó volt, hogy ők lehetnek a NEPHILIM előzenekara ezen a turnén, és lelkes rajongást kívánt a folytatáshoz.
Az F.T.B. jól sikerült fellépése után a köztes idő kicsit soknak tűnt számomra.
Bő húsz perces átállás után, fél tíz előtt picivel végül kezdetét vette az, amiért ennyit utaztunk és vártunk: az F.O.T.N. koncertje. 
Az "Intro" hangjai után a "Dawnrazor" klasszikus nyitotta meg az estélyt.  A füstfelhőbe burkolózott, kék, lila, piros fényekbe öltöztetett színpadon időközben már felsorakoztak a zenészek, amikor pár perc után maga a
seriff is megérkezett szokásos szerelésében, és elkezdte énekét.  Az ováció hatalmas volt mint mindig.  Innentől kezdve mint már annyiszor elkezdődött egy euforikus, katartikus utazás.  Sorra csendültek fel a régi örökzöld nóták, mint a"Moonchild" a "For Her Light", amikhez azért be-becsúszott egy-két újabb szerzemény is mint a "Zoon III".  A régi zenésztárs Tony Pettitt ismét magabiztos, lehengerlő formáját hozta.  McCoy tökéletes énekvilága semmit sem vesztett azóta, hogy a zenekar élén áll.  Mély bariton skálái még mai is kristálytisztán szólalnak meg, a hiba teljesen kizárt.
No és a tény, hogy hangja ismételten megrengette a falakat egyenesen példaértékű. A műsor végén helyet kapott két új nóta is az "Earthbound" és a "Prophecy" amiket először tavaly előtt decemberben játszottak Londonban
 a nagyérdeműnek.  Az új dalokkal azonban véget is ért az aznap esti show.  Az órámra pillantva észre kellett vennem, hogy
igen hamar lezajlott ez az esemény, de szerencsére még nem volt vége a repertoárnak, ugyanis pár perc elteltével visszatértek a srácok, hogy elnyomjanak egy nagy klasszikust a "Last Exit For The Lost"-ot.  Ezután már sajnos nem tértek vissza a deszkákra, így aztán viharos gyorsasággal lett vége a koncertjüknek.  Azt tudni kell, hogy sajnos az F.O.T.N. sohasem volt híres arról, hogy extra hosszúságú bulikat csapnak, és ez sajnos még most sem változott.
Lehet elfogult vagyok ezen a téren, hogy viszonylag rövidek a műsoraik, de szerintem ezzel sok más rajongótársam is osztja a véleményem.  Összességében ismét egy jó show-t láthattam és hallhattam tőlük.  Pazar volt a hangosítás, a fénytechnika is nagyon illett a dalokhoz, semmi klisé, csak megint a nyers valóság, ami felkap és letaglóz.
Utastársaim is, akik most először részesültek abban az élményben, hogy hallhatták és láthatták őket, szintén nagyon elégedettek voltak a koncerttel.  Az utána következő afterpartyról sajnos lemaradtunk, mert azt nem tudtuk, hogy az épület egy másik pontján éppen már zajlik egy ilyen esemény, és tájékoztatást sem kaptunk erről a buliról, ezért kénytelenek voltunk a szállásunk felé venni az irányt, de az élmények hatása még sokáig bennünk tombolt.A koncerten elhangzott dalok :
 

FRANK THE BAPTIST:
Silver IsHer Color / Ashes Ashes / Folded Flags / Letters To Earth / Diogenes Travels / Falling Stars / Bleeding In My Arms /
Sea Legs On A Train / Beg. Steal And Borrow / How Low Are We / If I Speak


FIELDS OF THE NEPHILIM :
Intro / Dawnrazor / Moonchild / For Her Light / Love Under Will / From The Fire / Zoon III. ( Wake World ) / Psyhonaut /
Earthbound / Prophecy
Ráadás : Last Exit For The Lost

 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2016. 04. 06. - 08:13 | © szerzőség: Papi