New Days Delay: Splitterelastisch

- német akcentus -

A német New Days Delay egy aránylag friss kvartett, és a „Splitterelastisch” az első albumuk. Már korábban hallottam két dalukat, a New Dark Age vol1, és vol3 válogatásokon, emiatt nagyon kíváncsi voltam a teljes lemezre, mivel nagyon tetszett az a két nóta. A banda felállása a lemez kiadása (2007. szeptember) óta megváltozott, már öten alkotják a formációt, és tagcserére is sor került.

Igazából zenéjük egy hatalmas olvasztótégely, melyben a gothic zene körüli stílusok tömkelegét vegyítik össze. Minden szám más és más, de többnyire a post punk alapok dominálnak, erre kapunk gothic-hangzású gitárokat, horrorpunk orgonát, vagy akár gitárjátékot. Bár sok műfajból tevődik össze muzsikájuk, mégis nagyon könnyen befogadható, majdhogynem slágeres amit ezen a korongon hallunk!
Az énekért egy hölgy felel, aki Insa névre hallgat. Hangja kissé hamiskásnak hathat elsőre, de passzol a zenéhez, és nagyon jó témákat is kiereszt torkából. Találunk német nyelvű dalt is a lemezen, de az angol nyelv a meghatározó, viszont erőteljes germán akcentussal. Korábban már írtam egy szintén német csapatról, melynek zenéje, és énektémái nagyon hasonlítanak a New Days Delay muzsikájára, ez a csapat a Zadera volt. Aki utána járt az utóbb említett bandának, és tetszett neki, az a New Days Delay lemezére sem fog köpködni. Koppintásról azonban szó sem lehet, hiszen mindkét zenekar hasonló időben kezdte pályafutását.
A nyitó „Extraordinary” egy hihetetlenül hangulatos gyors nóta, vadóc, mégis bájos a maga kapkodós ritmusával. Horrorpunk hatású orgona hallható a „Japanimation” című tételben, ez egy középtempós szerzemény, de kellemesnek ható váltásokkal. Több goth érzés került a „Turu” című dalba, ez főleg a gitárok használatában nyer teret. Tényleg hisztérikus hangulattal rendelkezik a „Vermutlich Hystterisch”, ez a német nyelvű dal egyszerű, mégis fogós dallamokkal rendelkezik, melyhez kissé hadarós énektéma társul. Tipikus német post punk tétel a „Bye The Way, Lady” remek témával, aki nem ismeri a bandát, az is könnyedén rájön származására. Orgonával kezdődik a „Tiny Monsters & Furry Little Creatures”, és egy beteg halloween-es hangulatot kapunk végeredményként, mely remek horrorpunk témát karol fel. Nagyjából ilyen minőségben folytatódik tovább a lemez. Ami nagyon tetszik az albumon, hogy nem kell sokat hallgatni, ezek a zseniális dallamok hamar megragadnak fejünkben.
Jó kis lemezzel rukkolt elő a New Days Delay, és ha nem is váltják meg a műfajt, remek szórakozást, kikapcsolódást nyújt, egy nehéz nap után!    (10/9)

Kiadó és honlap: Dark Dimension, New Days Delay


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 27. - 11:13 | © szerzőség: Őszentsége