X-Mal Deutschland: Tocsin

- szerves részek -

Az 1980-as évek hajnalán Németországban is elindult egy zenei stílus, mely később a new wave elnevezést kapta. Zenekarok alakultak, a klubok közül sokan ráálltak erre a stílusra. Pár év múlva már virágzott ez a zenei mozgalom, és ez a népszerűség kitartott a ’90-es évek elejéig.

Ezekben a korai időkben alakult egy zenekar, mely magában foglalta a new wave, és a post-punk stílusjegyeit. Anja Huwe énekesnő, Manuela Rickers gitáros, és Fiona Sangter billentyűs alkotta a keménymagját annak a formációnak, mely az X-Mal Deutschland névre hallgatott. A hölgyek második kislemeze az Inkubus Succubus hatalmas elismerésre talált az akkori underground média berkein belül. Ennek a dalnak a sikere folyamán a legendás 4AD Records leszerződtette őket, és hamarosan piacra került első lemezük Fetisch címmel, 1983-ban. A lemez szintén elismerésre talált, és a második lemez sem váratott sokáig. Debütáló albumuk megjelenése után ugyanis 1 évvel újabb lemez került a piacra nevük alatt, a szóban forgó Tocsin, mely véleményem szerint a legjobb albumuk.
Már a nyitó Mondlicht stílusok kavalkádja. Nagyszerű dobtémákkal indít, és egyszerű gitár témákat vonultat fel, leheletnyi szintetizátor hangjával, és Anja jéghideg énekével. A mai időkből visszanézve nem csak wave, post-punk témákat hallunk, hanem deathrock, és goth stílusjegyeket is felfedezhetünk az X-Mal Deutschland dalaiban. Az album második dala egy lassabb tétel, mely kissé borongósabb képet fest a nyitó dal lendületes kezdése után.
A harmadik dal a Reigen címet kapta, és személyes kedvencem az albumról. Nagyon emlékezetes egyszerű dalocska, szinte azonnal megszerethető alkotás. A Tag fur Tag is egy lassú tétel, olyan gitártémával, és beteg hangulattal, mely az ebben az időben működő L.A.-i deathrock bandák sajátja volt. Megtaláljuk a lemezen a már említett Inkubus Succubus újabb változatát, mely itt egy ’II’ jelzővel lett ellátva. Sok változás nincs az eredeti és a ’II’ Incubus Succubus közt, mindkettő ugyanolyan remekmű.
Ezután a lemez után a lányok csak 3 év múlva, 1987-ben jelentkeztek újabb lemezzel, ez volt a Viva. Itt még találunk valamit a korai dalok hangulatából, de már jóval letisztultabb formában. Utolsó lemezüknek címe Devils volt, mely 1989-ben került kiadásra. Sajnos itt nyomokban sem találjuk az X-mal Deutschland korai hangzását, hanem egy populáris new wave albumnak lehetünk fültanúi. Ezután a banda sajnálatos módon feloszlott.
Nagyjából ez az X-Mal Deutschland története. Aki eddig nem ismerte őket, annak ajánlom meghallgatásra főleg az első két lemezüket, melyen a banda olyan zseniálisat alkotott, mely a mai napig egy üde színfoltja a zenei palettának!
(10/10)  

Kiadó: X-Mal Deutschland, 4AD


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 27. - 15:09 | © szerzőség: Őszentsége