R.I.P | Szerb Antal

Szerb Antal író, irodalomtörténész ezen a napon 1945. január 27-én hunyt el. Mindösszesen 44 éves volt.

Életrajzát és önvallomásait olvasgatva hiába próbáltam rábukkanni derűsebb momentumokra; a fiatalon elhunyt de annál fényesebb életpályát kitöltő Szerb Antalnál. A Magyar-, és Világ irodalomtörténet, a Pendragon-legenda, Az utas és holdvilág alkotójának életösvénye megpróbáltatásokkal szegélyezett és szomorú eseményekkel terhelt volt. Mégsem szeretném, ha a „mennyei könyvtárszobából” talán reám tekintő tanár úr megintene... (az életrajz folytatása)

„Félálomban szakadékos, vad tájat látott maga előtt… (…) A tájnak baljóslatú és veszendő hangulata volt, és veszendő volt az a kis figura is, az utas, aki botjára támaszkodva ment át a tájon, feje fölött a hold világa. Tudta, hogy az utas nagyon régóta megy egyre elhagyatottabb tájakon, izgatott fák és stilizált romok alatt, viharok és farkasok rettegtetik, és talán nincs más senki sem, aki olyan éjszakában vándorolna és olyan egyedül.”
Történetünk a 36 éves Mihály vándorlásáról, bolyongásáról szól, aki életének kiteljesedését kutatja, a felemelő életérzések megragadását és megtartását. (írásunk az Utas és Holdvilágról)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2023. 01. 27. - 06:46 | © szerzőség: Gelka