Trainspotting

Az angol film várva várt megújulásának zászlóshajója is lehetne ez az 1996-os film. A fiatal rendező, Danny Boyle biztosra ment; Irvine Welsh azonos című híres és morbid szocioregényét nem is próbálta hűen megfilmesíteni, lehetetlen lett volna. Inkább kiragadta a főbb szereplőket, és élethelyzeteket, (jó) néhány szálat kihagyott, párat összevont, de az eredmény: a feszes, és átlátható szerkezetű film hozta az elvárásokat.

"A '90-es évek Mechanikus Narancsa" hirdették a plakátok. Ha az azért nem is, de kevés olyan film készült amely ennyire őszintén szól a drogokról, a junki életről.

Ja, egyébként a trainspotting (ha valaki még nem tudná) egy itthon is létező, elég agyament - de legalább veszélytelen, és roppant olcsó - hobbi. Know-how ehhez a csodálatos időtöltéshez: figyeljük az elszáguldó vonatokat, jegyzeteljünk időnként, esetleg fotózzunk egy dögös vonatalbumba, unatkozás esetén néha dobáljuk a vonatot kis kohéziójú tárgyakkal (pl. záptojás, paradicsom), bár ez utóbbi már a "traindropping" kategóriája. Mindenesetre már a címből érezni a nihilizmus szellemét - Zabhegyező a'la XXI. század.

"Válaszd az életet, a munkát, a karriert, a családot, a kurva nagy tévét, a mosógépet, az autókat, a CD-lemezjátszókat és az elektromos konzervnyitókat. Válaszd az egészséget, az alacsony koleszterinszintet és a fogászati biztosítást." - kezdi rá Rents a film első egy percében, ahol hőseink egy kisebb lopás miatti üldöztetés miatt éppen nagy sebességgel menekültek Edinburgh egy olyan negyedében amely nem szerepel sem a Berlitz útikönyvekben, sőt még a lefűrészelt tetejű barbibuszok is nagy ívben elkerülnek. Persze a lebukás elkerülhetetlen.

Amennyire rövid felsorolás Edinburgh világörökségi listája, annyira hosszú Renton, Sick Boy, és Spud kábszer, és egyéb élvezeti gyógyszerpalettája, melyet bizony TB csalás sorozattal oroznak el rendszeresen a gonosz állam bácsitól. Persze a király számukra mindig is a hernyó. "Képzeld el életed legnagyobb orgazmusát, és szorozd meg ezerrel, és még mindig a nyomába sem érsz..." ugye a ledér, és apátlan gyermekével keveset törődő hölgy szerint semmilyen húsinjekció nem ér fel az érzéssel... vajon mire gondolhatott?

A film első része akár a kábítószerezés propagandafilmjének is felfogható. Lehetne, de nem az. Inkább reális, és nem csak a brutális, és nagyon is létező árnyoldalt mutatja, hanem azt is ami ezeket a fiatalokat a droghoz vonzotta (ebben a megközelítésben hasonló az Amerikai História X szerkezetéhez).

Persze, akár a Való Világban (félve írom le ezt a két szót, mert bizony a jogait levédték, hasonlóan, ahogy a Kólalájt gyártója az "élni jó" szlogent - b@zze, ahhoz hogy jó legyen élni még jogdíjat is perkálhatunk) hamar véget ér ez a kétséges harmónia, előjönnek a gondok.  A csecsemőnek bizony enni-inni kellett volna adni, és bizony a tűcsere lehetőségét is ki kellett volna használni - szegény Tommy, a legártatlanabb szívta meg; HIV pozitív.

Persze nem csak a heroin a drog; kedvenc fiataljaink már a mértéktelen ivást, a füvezést, és főképp Begbie esetében a fékezhetetlen agresszivitást már nem is veszik figyelmeztető jelnek; "Öreg, elcseszed az életed!"

Le kell állni, sokadszor. Renton a leállókúrák veteránja; tudja a pontos receptet is - zárt ajtó, egy vödör a húgynak, egy a hányásnak, vanilliafagyi két doboz, leveskonzev három, ... fájdalomcsillapító, meg egy final hit ... bla-bla. Így nem sikerülhetett - mégis ő a legerősebb, mert amikor már minden és mindenki veszni látszik, és eléri azt a bizonyos mélypontot, feláll, és szakít addigi életével (majd egy kellemes, enyhén pedofil kalandot követően) irány London. Persze a múlt Sick Boy - aki szerint Sean Connery volt a legjobb Bond - az éppen körözés alatt álló Begbie, és az állandóan zavarodott Spud személyében újra feltűnik. A történet realista, és Rents szempontjából bulldog befejezéséhez persze még szükséges kb. egy kiló heroin, és jó adag kurázsi, és némi romlottság ... de ezt már mindenki tudja...  

Ha másért nem, Skócia legundorítóbb budiájért érdemes a filmet többször is megnézni - ha valaki ennél is durvább mellékhelyiség látványát kívánja, ajánlom figyelmébe a Monori Vasútállomás ingyenes illemhelyét. Hardcore! Állítólag a Mátrix valóságjelenetei közül is többet itt forgatták. A vécésnéni (ha lenne) jelenleg már a Hellraiser 5 producereivel tárgyalna.

 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 26. - 08:36 | © szerzőség: U-Lab