Helium Vola

Sok fejtörést okozhat ez a zenekarnév az angol nyelvben és a görög mitológiában járatlan hallgatónak. A "Helium" ugyanis csak részben emlékezet minket a régmúlt kémia órák sárgán száradó emlékeire, ugyanis ebben a kontextusban Hélios görög napisten nevét kölcsönözte a zenekar. A "Vola" pedig egyszerűen annyit tesz: "repülj!" A zenekar saját definíciója szerint ez az elnevezés - magyar nyersfordításban - annyit tesz: "Áradj Fény!"

Ígéretükhöz híven valóban ők a nemzetközi elektrodark színtér egyik legizgalmasabb, legfényesebb formációja.
A zenekar alapítója az az Ernst Horn, aki korábban a Deine Lakaien zenekar mögött állt. Azért fogalmazódott meg benne az új zenekar létrehozásának gondolata, mert vonzódott a középkori dallamvilághoz és ami külön figyelemre méltó, hogy a korszak írott forrásaihoz is. Így születhetett meg a "Liod" album, aminek szövegeit nem kisebb zenei előképből, mint Carl Orff Carmina Buranajából kölcsönözte. A Liod a zenekar második nagylemeze, a cím ónémet nyelven annyit tesz: dal. (A szó ugyanakkor az oroszban is megvan, ahol jeget jelent.)
A Helium Vola alapját alkotó zenei háttér sok éves zenészi tapasztalatról tanúskodik, aminek alapjait nemcsak az elektronikából, hanem a klasszikusokból is kölcsönzi. Ernst Horn mellett van még a "kortárs" középkori zene egyik legangyalibb hangú énekesnője, Sabina Lutzenberger.
Tavalyi megjelenésű - és ezáltal az egyik legfrissebb - hanganyaguk a "Veni veni" címet viselő kislemez. A cd négy dalt tartalmaz, köztük a címadó számot két verzióban. Az első változat mintegy négy perccel rövidebb, mint a második, ezáltal sokkal pörgősebb. A kislemez legszebb dala a harmadik, "Mahnung" című tétel, ahol szinte minimális zenei alapokon nyugszik Sabina éteri hangja, ezáltal az egyik leghangulatosabb dala lett a lemeznek. A záró tétel - amitől keretes szerkezetűvé válik az egész - a címadó dal rádio verziója.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 22. - 11:47 | © szerzőség: Herr Jozef