A Place To Bury Strangers | Biográfia

„Amikor Júdás, aki elárulta őt, látta, hogy elítélték, megbánta tettét, és visszavitte a harminc ezüstpénzt a főpapoknak és véneknek. Azt mondta: »Vétkeztem, elárultam az igaz vért.«  Azok azt felelték:  »Mi közünk hozzá? A te dolgod!«  Erre beszórta az ezüstöket a templomba, aztán eltávozott, elment és fölakasztotta magát. A főpapok pedig fölszedték az ezüstöket és azt mondták:  »Nem szabad ezeket betenni a kincstárba, mert vér díja.«  Miután tanácsot tartottak, megvásárolták rajta a fazekas földjét az idegenek számára temetőnek. Ezért hívják azt a földet Vérmezőnek mind a mai napig. Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta mondott:  »Fogták a harminc ezüstöt – ez volt az ára, ennyire becsülték őt Izrael fiai –, és odaadták a fazekas földjéért, amint az Úr megparancsolta nekem«”

(Máté 27.)

Több cikk a leghangosabb New York-i bandaként is aposztrofálja őket.  Zenei behatárolásként számos stílust szoktak említeni, noise rock, psychedelic, shoegaze vagy épp space rock, de aki hallgatta már zenéjüket, az tudja, hogy ezek semmitmondóak, tehát ezeket hagyhatjuk is.

Egy hely az idegenek eltemetésére. Ez nevük jelentése, s a fenti idézetet azért illesztettem a cikkbe, mert jó kis kerettörténete van a dolognak. Elvileg ma is van egy terület, amit a Biblia Hakeldama néven illet, és ez az a terület, amit a főpapok olyan pénzből vásároltak egy fazekastól, amihez vér tapad, maga a Hakeldama is azt jelenti: „a vér mezeje”.

Noise is like death – szerződések, megjelenések, koncertek

A bandát 2002-ben alapította David Gregorio és Tim Goffan. A jelenlegi frontember és gitáros, Oliver Ackerman csak később csatlakozott, aki miután korábbi bandája, a Skywave feloszlott, New York-ba költözött, majd a távozó Goffan után ő vált az elsődleges szövegíróvá.

Első koncertjük 2003-ban volt a brooklyni Luxxban. Volt egy New York-i banda, a MOFO, aminek két tagja Jay Space és Jono Mofo volt, és miután az APTBS-ből Tim Gregorio kiszállt, ők beléptek az együttesbe. 2006-ban összehozták a Vörös, Kék és Zöld EP-ként elhíresült albumokat, amik cím nélkülinek készültek, nevüket a különböző színsémák miatt kapták. 2006-ban felléptek a Webster Hall nevezetű helyen Brian Jonestown Massacre közreműködésével, s ez hozta meg számukra a kezdeti hírnevet, elismerést. 2007-ben újra felléptek ezen a helyen, akkor már a The Jesus And Mary Chainnel, rájuk nézve az egyik legnagyobb hatással bíró bandával.

Minél többször léptek fel, annál kaotikusabb zajjal kezdtek operálni, ebben az időszakban írta róluk valaki a The Washington Postban, hogy ők a leghangosabb zenekar, ill. a The New York Times is pozitívan nyilatkozott róluk.

2007-ben írták alá első lemezszerződésüket, amit bár egy szalvétára rögzítettek először, de Jon Whitney-vel a Killer Pimp Records-tól. Ugyanebben az évben már nemzetközi hírnevet is a magukénak tudhattak, köszönhetően a Pitchfork Media kedvező albumértékelésének. Szintén 2007-ben csatlakoztak a Black Rebel Motorcycle Clubhoz a „HolyFuck” turnén.

2008 áprilisában ők lettek a Nine Inch Nails előzenekara néhány amerikai turnédátumán. Májusban jelent meg a banda első brit lemezkiadása, a Rocket Girl segítségével, nagy dicséretet kaptak a szigetországi médiától, az NME and Kerrang!-tól. Novemberben vissza is tértek Európába, ill. a britekhez az MGMT támogatásával.

2009-ben a MuteRecords-nál írtak alá szerződést. A banda bejelentett egy európai turnét és felléptek a Coachella Valley Music and Arts Festival, a Seaport Music Festival, a Rock alParque és a Siren Music Festival keretein belül.

 2010-ben Jono MOFO személyes okok miatt bejelentette, hogy kiszáll a bandából, s ő már nem is vesz részt az amerikai turnén, amit a The Big Pink támogatott. A tavaszi turnén Dion Lunadon helyettesítette őt, aki korábban a The D4 és a The True Lovers tagja volt. 2010. július 5-én jutottak el első alkalommal Bogotába, Kolumbiába, és játszottak a Rock alParque-n, Dél-Amerika legnagyobb free rock fesztjén.

2011. február 14-én Ackermann bejelentette, hogy a zenekar elkezdett dolgozni a harmadik nagylemezén.

2012. február 12-én bejelentették, hogy Robi Gonzalez veszi át a dobokat. Jay Space-nek, a korábbi dobosnak egyúttal megköszönték a hozzájárulását. 2012. június 11-én a briteknél és Európában, ill. június 26-án az Egyesült Államokban a Dead Oceans kiadó által megjelent a Worship c. albumuk, és 2012 októberére Észak-Amerikai turnét terveztek.

2013 márciusában bejelentették, hogy a banda rögzített néhányat a portlandi Dead Moon együttes dalaiból. Ezeket ki is adják a RecordStore Day 2013-n EP-ként, Strange Moon néven. 2013 márciusában a banda elkezdte a negyedik stúdió album felvételét. Néhány napig az ABC Studios-nál is készítettek felvételeket, Etne-ben, Norvégiában Emil Nikolaisennel (SerenaManeesh).

Eddigi albumaik:  2007: A PlacetoBuryStrangers  2009: Exploding Head   2012: Worship

Jó hír a hazai rajongóknak, hogy a zenekar a NegativeArt szervezésében 2013. október 10-én hazánkba látogat és koncertet ad a Gozsdu Manó Klubban.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 08. 27. - 07:14 | © szerzőség: Timi