Blackmore’s Night | Kastélyok és álmok

Töredelmesen bevallom, a hard rock legenda Ritchie Blackmore korai munkái (Deep Purple, Rainbow) számomra érdektelenek, így ismereteim is csupán felületesek irányukban.
Midőn viszont a klasszikus képzettségű muzsikus, párjával, a csodás hangú Candice Night énekesnővel közösen életre hívta a reneszánsz, illetve a különböző európai népek folkzenéiből táplálkozó új zenei formációját, érdeklődésem középpontjába került újdonsült munkássága.

A duó némileg szentimentális jellegű, historikus köntösbe öltöztetett dalai főleg a hírhedten morózus Blackmore mesterien kezelt pengetős hangszereire és Candice tündéri orgánumára épülnek. Az adott dal hangulatához illően, valamint a hangzás dúsítása végett megszólalnak egyéb instrumentumok is, legyen az csörgődob, fanfár, avagy hegedű… Mint jogos párhuzam, megemlíthető az ugyancsak maszkulin és feminin vonásokkal rendelkező Faith and the Muse zenekar, néhány, a kelta-középkori zenéből merítő dalai.
Nem kevés feldolgozás erősíti a csapat repertoárját, gyakran változó minőségű előadással megvalósítva.Míg a bizarr country-techno stílusban „alkotó” Rednex által sikerre vitt, végtelenül édeskés Wish You Were Here nem volt szerencsés választás, addig az angol Tudor dinasztia-beli VII. Henrik által jegyzett Past Time With Company című kompozíció igazán hangulatosra sikeredett. De említésre méltó a Deep Purple klasszikus Child In Time reneszánsz zenei közegbe ágyazott új verziója is.
A popzenei tényező- módjával, persze- a kezdetektől fogva része a Blackmore’s Night muzsikájának. Mintegy a hatás ellensúlyozására, a duó minden korongja rejt pár, a hagyományos szerzeményektől eltérő szerkezetű, bonyolultabb hangszerelésű briliáns tételt.
Az évek során, a duó zenei alkimista-műhelyében létrehozott albumok jelentősen nem különböznek egymástól, a bemutatkozó lemez táján kikristályosodott világot képviselik; a jókedvet, a lélek nyugalmát hivatottak szolgálni…

Blackmore’s Night diszkográfia:

Shadow Of The Moon (1997)
Under A Violet Moon (1999)
Fires At Midnight (2001)
Past Time With Company (live, 2002)
Ghost Of A Rose (2003)
The Village Lanterne (2006) 

blackmoresnight

Tamás írása

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 19. - 21:22 | © szerzőség: Gelka