Bolkow | kastély party

„Nagyobbrészt sűrű erdőségeken vezetett keresztül útjuk, ahol alkonyattájt gyakran hangzott fel bölények bőgése, mint valami földalatti mennydörgés, éjszakánként pedig a sűrű mogyoróbozótban meg-megvillant egy-egy farkas parázsló szeme. De az útonjáró vándorokat és kalmárokat a vadállatoknál is nagyobb veszedelemmel fenyegették ezen a vidéken a német, vagy elnémetesedett sziléziai rablólovagok, kiknek apró várai itt húzódtak meg a határ mentén. Igaz ugyan, hogy Wladyslaw király valóságos hadjáratot vezetett az opolei nádorispán ellen, kit sziléziai rokonsága is segített, s e váracskák nagyrészét lengyel kezek lerombolták, azért mégis jól tette, ki résen volt és különösen napnyugta után nem tette el fegyverét a keze ügyéből. (…)” /Sienkiewicz/

Ezen a vadregényes vidéken áll a német határ közelében a végleges formáját a XVI. században elérő Bolkow kastély. Ám senkinek sem kell már a hajdani veszélyektől tartania. A jelenleg kulturális centrumként működő kastély ad otthont évente a „Bolkow Castle-party”-nak; a legrangosabb lengyel dark-fesztiválnak is, ahová immár több ezer rajongó látogat el közép-európa különböző országaiból. A rendezvény szellemi és gyakorlati vezetője talán a legendás lengyel-magyar barátságra való tekintettel nemcsak szívesen válaszolt kérdéseimre, de rögtön komoly érdeklődést tanúsított a hazai mozgalom képviselői iránt: ki tudja, talán velük is találkozhatunk a jövő nyári találkozón?!

Tajtékos Lapok: Elsőként szeretném, ha röviden mesélnél a Bolkow kastély-party történetéről.

Krzysztof Rakowsky: Az egész a Grodziec kastélyban kezdődött 1994-ben. Azon a nyáron, augusztus 20-án a rajongók egy kis csapata (kb. 300 fő) eljött megnézni 5 lengyel zenekart, melyek éppen akkor kezdték a pályafutásukat. A második fesztivál két napig tartott, szintén hazai fellépőkkel és a kanadai Psyche duóval. Darrin Huss, az együttes frontembere a mai napig szívesen emlékszik arra a fellépésre. Úgy 800 ember vett részt azon a fesztiválon. A harmadik fesztiválon a résztvevők nagy száma miatt kénytelenek voltunk megváltoztatni a helyszínt, mert a kastély már túl kicsi volt. Ideálisnak mutatkozott a Bolkow kastély erre. Az udvarán rendezett 4. fesztiválon már kb. 25 zenekar játszott az USA, Belgium, Svéd-, és Lengyelországból. Itt rendeztünk először aftershow-partykat. A bolkovi fesztivál évről-évre nőtt, a tavalyin 4000 rajongó volt kíváncsi a holland Clan of Xymox-ra, ami egy csodálatos két órás koncertet adott! De közel ekkora sikert aratott a cseh XIII Stoleti és más német és lengyel csapatok. Idén szintén nem panaszkodhatok, de sajnos az időjárás nagyon esős volt egész júliusban. Ennek ellenére 35 együttes játszott 3 napig két színpadon (köztük a nagy múltú belga Breath of Life vagy az olasz Ataraxia).

Németországban számtalan fesztivál létezik óriási tömegbázissal. Ez talán annak is köszönhető, hogy egyre jobban összeolvadnak (vagy jól megférnek egymás mellett) a különböző stílusok… Mi jellemző a bolkowira?

Általában véve kijelenthetem, hogy ez a fesztivál célzottan a dark-goth színtér rajongóinak készült, és ehhez rendkívül jó atmoszférát teremt ez a környezet. Közép-Európában számtalan csodálatos hely létezik, ami ideális lehetne hasonló rendezvényekhez. A mi esetünkben érdemes még megjegyezni, hogy non-profit fesztiválról van szó, nem pénzért, hanem magunkért csináljuk…

Mutasd be a lengyel goth-színteret, mely zenekarok népszerűek nálatok?

Úgy gondolom, kb. 5000 rajongó van Lengyelországban, akik kifejezetten ezt a zenét hallgatják. Itthon a legnépszerűbb együttesek: Closterkeller, Fading Colours, Agressiva 69, Artrosis, Moonlight. Más országokból: XIII Stoleti (CH), Lacrimosa (S), Clan of Xymox (N), Legendary Pink Dots (GB) és mások. A XIII Stoleti-ről bővebben szólva; egy cseh goth formáció, amely nagyon-nagyon népszerű Lengyelországban, még talán jobban, mint náluk. Fellépéseikkel számtalan tehetséges hazai zenekart támogatnak. Zenéjük visszakalandozik az időben, olyan zenekarokra emlékeztetve, mint a Bauhaus, Mission, Sisters of Mercy. Nagyon egyszerű és expresszív muzsika.

Mi vonz évről-évre egyre több látogatót Bolkowba?

A bolkowi találkozó egyik varázsa, hogy évről-évre találkozhatnak az egymástól távol lakó zenerajongók. Ezenkívül más országokból érkezettekkel is alkalom ez az ismerkedésre. Nagy választékban lehet CD-t és egyéb dolgokat az idegyűlő árusoktól vásárolni.

Meglátásom szerint Magyarországon kevésbé nyitottak az emberek ezzel a szubkultúrával szemben. Mi a helyzet nálatok?

A lengyelországi helyzet jó. Népszerű nagyon a dark-wave, techno, a metál és a punkzene is. Bolkowban több ezer ember öltözik goth-stílusban, és az embereket nem zavarja ez. Az erre épülő piac egyre nagyobb és nagyobb – önmagát gerjeszti. Lengyelországban a gothic-színtér jobban virágzik, mint valaha.

Évközben milyen szórakozási lehetőségek vannak? Vannak még nagyobb rendezvények?

Nincsenek goth klubjaink. A rock klubok játszanak dark-wave zenét. Ősszel van még külön rendezvényünk, a Vampiria fesztivál. Ennek egészen más légköre van; két októberi éjszaka a varsói klubok egyikében. Ez elég drága fesztivál, speciális kivitelezéssel. Idén ősszel nagyon népszerű együttesek lépnek fel: a Clan of Xymox, Legendary Pink Dots, a brit Suns of Arga és cseh meg lengyel sztárok.

Végezetül kíváncsi volnék, mi várható a jövő nyári Kastély-Partyn!

Nagy sikert könyvelhetünk el a borzasztó idő ellenére is idén – így túl nagy változtatásokra nem készülünk. Két napon keresztül 2 színpadra hívok meg zenekarokat, de neveket ilyen hamar még nem tudnék említeni. A pontos időpontot viszont már kijelöltük, 2001. Július 29-30-án lesz a 8. Bolkow- Kastély-Party, melyre minden magyar rajongót szeretettel várunk!

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 29. - 08:02 | © szerzőség: Gelka