Burton | Halott menyasszony

Amikor először megnéztem a film előzetesét az Interneten, már akkor alig vártam, hogy láthassam a figurákat és hallhassam Johnny Depp szinkronhangját. Szeptember-október között már bemutatták az Egyesült Államokban, de én nem néztem meg, nem töltöttem le, visszafogtam magam. Miután december 17-én Pesten bemutatták, de Miskolcon még mindig nem, 30.-án Eleven Hold koncert előtt fogtuk magunkat és megnéztük Pesten…

Nekem a film legelőször akkor keltette fel a figyelmemet, amikor meghallottam, hogy a két főszereplő, Victor és Victoria a viktoriánus Angliában élnek… Ha csak annyit mondok: Karácsonyi Lidércnyomás, és valakinek felcsillan a szeme miközben ezt hallja/olvassa,akkor tudja,hogy miről beszélek. Nos, a Halott Menyasszonyt az a Tim Burton (akit nem csak a Robert Smith-re emlékeztető, cuki haja miatt imádunk) készítette, aki - a Karácsonyi Lidércnyomás mellett – olyan filmek rendezője, mint az Ollókezű Edward, Ed Wood, Batman, Vincent, Nagy Hal, Álmosvölgy Legendája. És ha Tim Burton, akkor ott van Johnny Depp is, akivel nincs olyan nőnemű lény, aki legalább egyszer ne álmodott volna, bármennyire is tagadja :).
Ha ez a két fantasztikus ember összefog, akkor készülnek igazi remekművek. Bebizonyították ezt már az Ollókezű Edwardban, a Charlie és a Csokigyár-ban, az Álmosvölgy Legendájában és az Ed Wood-ban is.

Burton bácsi először a Disney cégnél volt animátor, csak eltanácsolták a bizarr figurái miatt. De ő nem adta fel, addig ment, míg végül a Touchstone Pictures-nél meg nem csinálhatta a Karácsonyi Lidércnyomást, egyik első animációját ’94-ben. Az emberek vagy imádják,vagy forog a gyomruk tőle. Én az imádók táborába tartozom, azok közé, akik nem a mostanság oly elterjedt happy-happy-happy rajzfilmeket szereti. Tim Burton figurái eredetiek, kedvesek és végtelenül groteszkek. (Persze ez nem csak az animációira értendő, hanem minden filmjére.) Tim Burton az a zseni, aki amikor azt hallja, hogy félelmetesek a figurái csak ennyit mond: „Én a Teletubbies-t találom félelmetesnek!”.
Ő volt az az ember is, aki Johnny Depp-et elindította a felfelé ívelő pályán.

Filmjei persze nem lennének olyan hatásosak, ha nem lenne Danny Elfman, aki a filmzenéket komponálja. Őt is Burton tetté azzá, aki: Danny bandája (Oingo-Boingo) volt a kedvenc együttese, és első filmjéhez is megkérte,hogy írjon valamit. (Ez olyan, mintha én, mint –majd- rendező megkérném Napot, (Eleven Hold) Chibit (The Birthday Massacre) vagy akár Árpit (De Facto), hogy írjon nekem egy jó kis filmzenét, és 10 év múlva már minden valamire való filmzenét ő komponálna…. :) )
Azóta Danny Elfman rengeteg filmzenét írt, többek között a Batman, Támad a Mars!, Mission:Impossible, Men in Black 1-2, Chicago és a Pókember 2 zenéjét is.
Tisztáztuk a rendezőt, a hangot, és a zenét, most hadd meséljek az animáció készítéséről :). A Halott Menyasszony stop-motion technikával készült, amit úgy kell elképzelni, hogy kb. 20 cm-es bábok vannak, melyeknek mozgatható mindenük (arcmimika, szemek, stb.), és ezeket minden egyes pozícióban lefotózzák. Mindez nagyon figyelmes munkát és anatómiai ismereteket igényel, mivel ha akár egy mozgásfázist nem fotóznak le, darabos lesz a bábu mozgása. Tehát hosszú és időigényes munka, de emellett még oda kell figyelni a világításra, szinkronokra is. Ezért tiszteletre méltó ez az alkotás.

Végre elérkeztünk a történethez is :). Az animáció egy orosz népmese áthelyezése a viktoriánus Angliába:Victor van Dort és Victoria érdekházasságot köt (illetve a szüleik), mivel Emily szülei szegények, Victor szülei pedig idősek. Érdekházasságokból nem lehet szerelem, de a két fiatal első látásra egymásba szeret. Victor az esküvői próbán zavarában minden szöveget elront, ezért elfut a templomhoz (ami kísértetiesen hasonlít a Notre Dame-hoz) közeli erdőbe, ahol addig-addig gyakorol a fákkal, míg meg nem kéri egy földből kiálló, fadarabnak látszó valami kezét. Nagy meglepetésére a „valami” egy szerencsétlen sorsú, halott menyasszony keze. Nos, hogy a történet vége mi lesz, azt nem mondom el, ezért filmajánló ;). De annyit elmondok, hogy attól, hogy látszólag a halottakon van a hangsúly, a mese az élőknek szól. A lemondásról, amikor valaki nem lehet a miénk, de mégis örülünk az örömének és átengedjük annak, aki méltó rá.

A Karácsonyi Lidércnyomás és a Halott Menyasszony között rengeteg áthallás van, de még csak véletlenül sem a folytatása!! A Karácsonyi Lidércnyomásban egy szellemkutya szerepel (Zero), a Halott Menyasszonyban pedig csontvázkutya (…). Emily, a halott nő kísértetiesen emlékeztet Sally-re, a rongybabára, és ebben a mesében is van egy mindent életre keltő doki, mint az agyát vakargató Frankenhorst

A produkció fényei csodálatosak: míg a Viktoriánus Angliában minden (és mindenki) barna, szürke, fekete színekben pompázik, addig a Halottak Világában minden színes és érdekes.
Érdemes megfigyelni a szülők figuráit is, én őket tartottam a legmurisabbnak a Pap mellett :).

Remélem felkeltettem az érdeklődésedet és alászállsz a Halottak világába egy kis időre, hogy utána örülhess az életednek.

Charlotte írása

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 26. - 19:37 | © szerzőség: Gelka