Cold Colours | interjú

A mai dark színtéren, mely egyre inkább az electro és a metal felé fordul, igazi színfolt a finn Cold Colours. Ez a fiatal csapat a trendekkel nem törődve visszanyúl a klasszikus hangzásvilághoz, valami olyan szellemiséget képvisel, amelyben minden megszületett a 80-as évek elején, mégis modern és egyéni. Komor, feszült, felkavaró, közben gyönyörködtet és felszabadít. Egészen rendkívüli energia és lélek árad a ebből a zenéből, amin leginkább a Faith-korszakos Cure hatása érződik. Nem is csoda, hiszen az együttes Cure-cover bandaként alakult 2001-ben. A következő évben már elkezdtek saját dalokat írni és 2002-2003 folyamán két demót adtak ki. Még nem rendelkeznek albummal és csak hazájukban ismertek de a Cold Colours nem szenved ambíció hiányában: "...Meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy még mindíg léteznek meglepő zenekarok amiket érdemes meghallgatni. Ugyanezt a felfogást képviseljük intenzív koncertjeinken, és úgy érezzük, a Cold Colours hamarosan megkerülhetetlenné fog válni..." Ilyen hozzáállással és nem utolsó sorban zenével minden esélyük megvan rá, hogy a jövőben még sokat halljunk róluk.

Gothic.hu: - Milyen volt a gyermekkorotok?

Sanna: - Mint egy tündérmese.

Sami: - Én nem ünnepeltem a születésnapomat hanem elmentem néhány temetésre és egy acélkoporsóban aludtam.

- Hogyan alakult meg az együttes?

Sanna: - Egy rövid találkozás alkalmával egy Jyvakyla-i kocsmában.Ilyen egyszerűen.

- Mit csináltok a magánéletben?

Sanna: - Zongora és angoltanár vagyok.

Sami: -Szabadúszó fordító vagyok diáknak nevezem magam és egy jobb életről álmodok.

-Tudnátok valamit mondani a Goth-szintérről Finnországban? Mik a legnépszerűbb együttesek?

Sanna: - Two Witches, Suruaika és a Candles Burning Blue a kortárs bandák (és együttesek amelyek "goth"-ként ismertek). A Musta Paraati egy nagyon népszerű zenekar volt a 80-as évek kezdetén és még mindig az, pedig már húsz éve feloszlottak. Nincs sok Goth együttes, néhány Goth-klub van a nagyobb városokban de a legtöbbjükben csak DJ-k működnek, zenekarok nem lépnek fel.

- Van néhány nagyon népszerű goth/pop/metal (ahogy ők hívják a stílust: Love-metal) együttes Finnországban mint a HIM, The 69 Eyes, vagy az Entwine. Mit gondoltok róluk?

Sanna: - A Finn Goth-ok (vagy "true-Goth"-ok ha tetszik) nem nevezik ezeket az együtteseket igazi Goth-bandának inkább metal vagy glamrock-ként ismertek. Nekem nincs bajom velük jó hogy sikerük van külföldön. Én nem igazán szeretem a zenéjüket de nem azért mert "true-Goth"-ként határoznám meg magamat, hanem mert más zenét szeretek.

Sami: - Nem hallottam eleget ahhoz az Entwine zenéjét, hogy véleményem legyen de tudok élni a HIM és a The 69 Eyes hallgatása nélkül. A HIM-nek van pár fülbemászó száma de ez nem az én zeném.

- Milyen együtteseket szerettek?

Sanna:- Az utóbbi időben hallgattam: David Bowie, Gotan Project, Godspeed Your Black Emperor!, Killing Joke, New Model Army, Dead Can Dance, Dead Kennedys és az Air Virgin Suicides soundtrackje. A mindenkori kedvencek: The Cure, Bauhaus, Soundgarden, Nick Cave, Tom Waits, P.J.Harvey, Björk, Tori Amos, Radiohead, Siouxsie and The Banshees és....

Sami: Ezen a héten leginkább Dresden Dolls,Rayman Dale,a Donnie Darko soundtrackje és Iggy Pop hogy említsek párat.A Depeche Mode az egyik kedvenc zenekarom.

- Ha három albumot vihetnétek magatokkal egy lakatlan szigetre mik lennének azok?

Sanna: - Ha vihetnék egy gitárt egy zongrát vagy valamilyen hangszert magammal szeretném a.....akárhogy is ha megpróbálnám meghozni ezt a lehetetlen döntést most úgy gondolom hogy magammal vinném: 1.,Mörrimöykyn suvi (Finn gyerekdalok) hogy boldoggá tegyen és emlékeztessen honnan jöttem 2., Néhány klasszikus album pl. a Halál szigetét Rachmaninov-tól hogy a tragédiámat művészetté változtassam, 3., Egy saját készítésű válogatást 15 rock/pop/jazz/folk/klasszikus dallal amely emlékeztetne az emberekre akit szerettem és akik szerettek engem. (Patetikus? Én? Neeeem....)

Mik: - Unalmas leszek és csak azt mondom ami magától érthetődő:
1.,Depeche Mode: Violator
2.,The Cure: Faith
3.,Vesa-Matti Loiri: Eino-Leino 1
Ez egy nagyon sötét és borongós sziget lenne és meghalnék ott szomorúan és magányosan.Vagy lehet hogy megőrülnék ott hallgatva a 3 albumomat. Lehet hogy bámulnék a Cd-borítókra mert az én szerencsémmel nem lenne ott elektromosság és cd-lejátszó.Azt hiszem arra használjám a cd-imet hogy visszatükrözzem velük a fényt az arratartó hajóknak hogy odacsalogassam vele a halászokat hogy megegyem őket.

- Mi késztet arra hogy egy számot írjatok?Miről szólnak a dalaitok?

Sanna: - Személyes dolgokról.Könnyebben ki tudom fejezni az érzéseimet a zenével mint bármelyik másik művészettel.Ezért is szólnak a szövegeim leggyakrabban személyes érzésekről.

Sami: - Dolgokról amik őrültté tesznek. Vagy szomorúvá. Mint egy lakatlan szigeten élni csak 3 albumot hallgatva. És más dolgokról amik szerintem rosszak. Személyes dolgokról alig.

- Ki a kedvenc írótok/költőtök? Az irodalom inspirál titeket?

Sanna: - Jelen pillanatban nincs kedvencem. Az utóbbi hónapokban verseket olvastam egy finn költőtől akit Eino Leino-nak hívnak szóval nevezhetjük a mostani kedvencemnek is. Mikor először olvastam Hamingway-t nagyon elbűvölőnek találtam a stílusát és egyszerűségét, úgy akartam írni mint ő. De aztán bármelyik író akinek megvolt a képessége hoyg megragadja a figyelmemet az aktuális kedvencemmé vált. Yasunari Kabawata és a forgatókönyvíró Charlie Kaufman örök kedvenc.

- Mi a véleményetek a vallásokról?

Sanna: - Úgy tűnik az embereknek szükségük van rájuk mióta nem tudják elfogadni azt a gondolatot hogy mikor meghalsz egyszerűen csak porrá válsz és ez van.Vége a történetnek.A legtöbb vallásnak megvan a jó és a rossz oldala is mert a vallások olyanok amilyenné az emberek teszik őket és az emberek nem is jók és nem is rosszak.

Sami: - Én tényleg szeretem a vallásokat. Éreztetik velem hogy még van remény. Úgy gondolom mindenkinek kéne csatlakozni legalább két vagy három különböző valláshoz. Akkor nem lennének az emberek ilyen idegesek és nem aggódnának annyit hogy mi lesz miután meghaltak.

- Foglalkoztok társadalmi/politikai problémákkal a dalaitokban?

Sanna: - Én nem igazán. Úgy gondolom a személyes problémákkal való foglalkozás az első lépés a társadalom befolyásolására. Azok akik nem foglalkoznak az egyéni problémáikkal gyakran okoznak gondokat más embereknek és így a társadalomnak is. (Ezzel nem azokra az emberekre célzok akik például szegények és az utcán laknak és így tovább hanem inkább a gazdag, irigy, hatalomvágyó, instabil emberekre akik sok kárt okozhatnak a társadalomnak.) Ha nem foglalkozol a személyes problémáiddal nem hiszem hogy képes leszel bárki más vagy a társadalom problémáival foglalkozni.

Sami: -Talán ez az ami miatt ennyire aggódom... Szeretem inkább azt kommentálni amit látok mint azt amit érzek. Nem feltétlenül egy bizonyos témához kapcsolódó dolgokat hanem dolgokat a múltból. Azt hiszem ez valamilyen szinten a társadalmunk problémáival való foglalkozás. Nem tudom hogy ez politikai-e vagy sem.

- 2005 folyamán egy új EP-t fogtok kiadni. Tudnátok valamit mondani róla?

Sanna: - Ha egy három számos felvételt EP-nek hívhatunk ez Áprilisban fog kijönni, ha mindne úgy megy ahogy terveztük. Kicsit más lesz majd mint a korábbi single-ök, mert ezúttal olyan dalokat akartunk felvenni amiket már régóta játszunk a fellépéseinken, de amik nem igazán "single-anyagok". Én személyesen nagyon szeretem ezt a három dalt, és remélem a rajongóink nem lesznek csalódottak a művészi választásunk miatt.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 29. - 09:04 | © szerzőség: Edeneye