Die Form | Mental Camera

Az emlékezetemben kutakodva még az ezredforduló előtti években történt a találkozásom a Die Form világával. A Duality (1997) és a Histories (1998) lemezei gyakran forogtak nemcsak otthon, de ha a halhatatlan Cantique-t (Suspiria de Profundis 1994) nézem, az akkori gothic klubvilág Voodoo-jának is visszatérő slágerévé vált Csepelen.

Hihetetlen, de negyven esztendőt is meghaladja Philippe Fichot és Éliane P. története a Die Formban, ez már csaknem kraftwerknyi idő! Minőségben sem méltatlan az összehasonlítás, a siker fokmérője azonban egyenletes arányban van a megjelenített "mikrovilággal". A duó az elektronikus színtéren nemcsak hangzásában úttörő 1977-es alakulása óta, de az erotika perifériájáról közvetít, érdeklődési területe a szexuális tabuk és a halál élveboncololása analóg műtőasztalon. Az első kazettasorozat (Die Puppe (1982), Some Experiences with Shock (1983) majd a CD és vinylek borítói is tudatos művészi koncepció mentén készült, izgalmas elmerülni ezekben az elmúlt évtizedeket áttekintve.

A napokban jelent meg a Die Form új lemeze Mental Camera címen.  Fichot úr torzított szenvtelen énekhangja és Éliane P. éteri tiszta vokálja feszül ezúttal is egymásnak a hideg erotikus analóg szekvenszerek és minimalista szintizuhany előterében - írom még hat esztendeje a Schaulust kapcsán. A recept nem változott, a megközelítés pedig csak egy újabb árnyalat a Die Form univerzumán. A mentális kamera nemcsak a pszichés állapotot rögzítő berendezés, de etimológiájában tudatosan kétértelmű. Sötét felvétel készül az idő múlásáról, az elfolyt álmok-vágyak medrében. "Meztelen tánc a lélek szélén, a szürrealista mesterek által alkotott elektronikus opus magnum".
14 tétel sorakozik a lemezen, angol és francia nyelven előadott remek dalfüzér. Az alkotó kedvenceként a Lilium Dolorosa-t említi, a hallgató egymás után kap jobbnál jobb szerzeményeket: Between Two Worlds, Memory of Future, Automatiqe.
Nem kizárt, hogy a A Die Form rajongótábor egyik kedvenc albumává válik a Mental Camera. E sorok írója örömmel elevenített fel régi emlékeket hallgatása kapcsán, majd azon kapta magát, mindez már nemcsak nosztalgia - a kéjsóvár korong vissza-vissza kéredzkedik a lejátszójába.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2021. 02. 15. - 10:06 | © szerzőség: Gelka