Engelsstaub | Anderswelt

A keresztény elképzelés szerint az angyalok nemtelenek, bűnök nélkül létezők, immunisak a test kísértéseire. Nincsen anyagi és fizikai testük. Enoch próféta mást is tanít az angyali seregekről. Könyve leírja, hogy hitehagyott angyalok egy csoportja a Földre érkezett egykor, mert nem tudott ellenállni a nemiség csábításának. Asszonyokkal háltak, ebből születtek az óriás Anakimok. Ezek a bukott Nefilimek tanították meg az embereknek a háborút, a kovácsmesterséget és az arcfestést. Különös történetek keringenek eme teremtményekről. Titokzatos „Másvilág”-ukra repít el minket az Engelsstaub kerub-szárnya, énekelve nekünk Azraelről, a halál pusztító angyaláról, vagy az elérhetetlen Namirosról. Az álomvilág kapui nyílnak meg előttünk. A modern világ zsoldosaként azonban már nehezebben léphetjük át a küszöbét, a belül található jótékony energiákra és felhasználható kommunikációs csatornákra kevésbé fogékony „éber” szemünk. Az Anderswelt lámpása messzire bevilágíthatja előttünk a homályos utat.

A múlton sírni, vagy azt újraálmodni semmit sem hozhat, mert az egy már lezárt periódus, amelyet nem kell még egyszer előhozni – az élet folyamatosan fejlődik. Hat esztendő alatt három Engelsstaub album. De még jobban visszaforgatva az idő kerekét találkozhatunk a Madre del Vizio vagy a Les Fleurs Du Mal, Mark Hoffmann korábbi létezési formáival is. Az Engelsstaub először az első teljes hosszúságú debütáló albumával a Malleus Maleficiarum-mal tette le névjegyét 1993-ban, megalkotva a saját nagyon különleges keverékét az industrial/gothic dark folk-nak. Ezt követték és javították a 2. albumukkal az Ignis Fatuus: Irrlichter-rel. Mark Hoffmann, aki vezető szerepet tölt be az együttesben, és részt vesz az Apollyon kiadó munkájában az új album /Anderswelt/ kapcsán, végül válaszolt a kérdésekre. Folytatva a hagyományokat a Seventh Seal Magyarországon megjelenő angol fanzine újabb interjúját közlöm.

Lynda Stevens: – Észrevettem, hogy a CD borítón egy gyönyörű kép van a napfogyatkozásról. Az előző év napfogytkozásának volt valami misztikus jelentése számotokra? Láttátok a teljes napfogyatkozást, és volt-e valami különleges jelentése számotokra?

Engelsstaub: – Igen láttuk a napfogyatkozást, de a teljes napfogyatkozást csak TV-n, mert a mi régiónkban csak kb. 92%-os volt. A tudomány szerint ez az esemény mindig apokaliptikus próféciákhoz kapcsolódik, mert az emberek nem értik, hogy ez mit jelent, ahogy ez nagyon diffúz/terjengős atmoszférát teremt. Számunkra ez nagyon különleges esemény volt és bizonysága a kozmikus erőknek, amibe az emberiségnek nincs beleszólása. A borítókép választása abból az atmoszférából jött, amit ez az esemény teremtett egy időre az energiái által, mert minden különbözik attól, amit megszoktunk, de valóság marad. És így az „Anderswelt”, egy másik visszatükrözése vagy szemszöge a realitásnak.

Az új album címe Anderswelt. Ez egy művészi vízió vagy szándékosan alakítjátok a hallgatók tudatát?

Az Anderswelt összegzése az irodalomnak, amit elolvastunk, naplója a tapasztalatainknak, amit az elmúlt két év során összeszedtünk, szóval ez nem egy művészi vízió. Ez a személyes tapasztalat publikussá válik a kiadványával. Amikor ez ki lett adva, készek voltunk kommunikálni mindenkivel, aki kész nyitott szellemmel és lélekkel érintkezni velünk. Nem célunk bárkit is megváltoztatni, de ha valakit inspirálnak a gondolataink, az nagyszerű.

A korábbi albumaitok sokkal sötétebbnek tűnnek, mint ez az új, eltekintve az olyan számoktól, mint a „Kingdom of Blindess”. Most Faerie világára és a lélek világának látomásaira hivatkoztok. Ez az új Engelsstaub tagok hatásának köszönhető, vagy valami különlegesnek, ami az elmúlt 5 évben, az előző kiadványotok óta történt veletek?

Először is, nincsenek új tagok az együttesben. A „Mallaus Maleficarum” óta a felállás ugyanaz maradt. És ahogy mondtam, a spirituális fejlődés, amin keresztülmentünk, az alapja az „Anderswelt”-nek. A számok legtöbbje egy különleges megtapasztalás tükrözése, tapasztalatok összegzése, mindig utalva és dolgozva az irodalomban.

Miben hisztek mindannyian az Engelsstaub-ból továbbra is?

Janusz a hitét a katolikus vallásra alapozza. Őt ezen az úton nevelték. Silke és én ateisták vagyunk, ez azt jelenti, hogy nem hiszünk egyik világvallásban sem. Mi az egyénben és a spirituális erőnkben hiszünk. Nem tesszük egyszemélyűvé a kozmikus erőket semmilyen istenben vagy istenségben.

Mit gondoltok a New Age zenéről, hasonlíthatjátok magatokat valamiféle módon ehhez a színtérhez?

Nem, mi nem hasonlítjuk magunkat ehhez a színtérhez. Nem gondolom, hogy a New Age zene komoly lenne. Ez egy (kommerciális) bélyegzés a zenére, amely nem illik egyik színtérre sem, mint a Pop vagy a Rock stb. Ezek a zenészek tudnak relaxáló vagy éteri zenét komponálni, de erre nem képesek spirituálisan, ez a fontos pont. A sémájuk behatárolódik a „közönséges” komponálási módban, nem követik a lelket, amely határozottan ott van.

A zenéteket „world music”-nak hívjátok a brosúrátokban. Mit jelent ez pontosan?

Nem találtam megfelelő fordítást erre a kifejezésre németül, „Weltwenmusik”, amely a világok zenéjét jelenti – a manifesztált világot, a spirituális világot, az álmokat belefoglalva.

Hogyan jött elő az amerikai indián kultúra iránti érdeklődésed, és milyen más etnikai hatások alakították az Anderswelt világát?

Az amerikai bennszülöttek iránti érdeklődés álmokban való tanulmányaim során jött. A mai életünkben, a „modern” társadalmunkban az álmok nem játszanak jelentős szerepet. De ez máshogy van azoknak az embereknek az életében, akik kötődnek bennszülött őseikhez, és azoknál, akik őket a földdel és a természettel való harmóniában találták. Még ha az álmok jelentése más-más népcsoportonként, az álmodás jelentése a legfontosabb tapaszlat a bennszülött amerikaiak individuális életében. Az álmokban látomásokat kapnak és gyógyulnak. Egy álom megnyitja a csatornát más élő dolgokkal és létformákkal való kapcsolatra. Így lett a Dreamcatcher (~Álomfogó) az első szám. Megnyitja a kaput az Anderswelt-hez és szintúgy működik, mint az ugyanúgy hívott Mandala, amely megszűri a rossz álmokat és csak a jó álmokat engedi keresztül. Az amerikai bennszülött ütemekhez lóbőr dobokat, bölénydobokat vagy apacs csörgőket használtunk, ezek mind na-gyon spirituális hangszerek, mert különleges jelentésük van az amerikai bennszülöttek számára. A doboknak „skan” jelentése van – az életerő, amely minden élő dologban benne van. Ezen kívül a dobok reprezentálják a Föld szívdobbanásait. Egy dob a közelben nagyon szociális és spirituális emberi összejövetelt állít fel, kihangsúlyoz szavakat, gondolatokat, érzéseket. Minden más etnikai behatás olyan autentikussá teszi a dalt, amennyire ez lehetséges, tekintetbe véve a jelentését. Például a „Dream Within A Dream”-ben egy előző életről vitatkozunk (~beszélgetünk), melyek az álmainkban születtek a Felföldön. Így skót hangszereket használtunk, mint pl. a skótduda és a harci dobok. A „Namiros”-hoz szentelt tibeti cimbalmokat használtunk, hogy kommunikáljunk szellemi lényekkel, felébresszük őket, üdvözöljük őket vibrációkkal - rezgésekkel beszélgetve velük.

Nekem nincs kéznél biográfiám, így nem tudom – Lilith az első albumotokról, és Silke, akinek az éneke feltehetően formálta az új albumotokat ilyen fokon, egy és ugyanaz?

Igen, Silke előzőleg Lilithként volt ismert és most ő a fő énekes, ahogy hallhatod.

Hogyan sikerült belezsúfolni a skótdudákat, az apacs-csörgőket és egy zenekart a stúdióba egyszerre, az albumotok elkészítéséhez?

Nem, nem egyszerre vittük be a stúdiónkba. Összegyűjtöttem egy hatalmas dallam könyvtárat a samplereimhez. A legtöbbet egy sequencer programmal programoztam, néhány része közvetlenül hard disc-re lett felvéve. De mindegyik valódi hangszerrel készült.

Szerinted van valamiféle komoly konfliktus a hagyományos hangszerek használata és a között, hogy mindazzal dolgozni, amit a számítógép és a programok nyújthatnak?

Nem, nincs konfliktus. Ez több, mint ajándék. Rengeteg időt, pénzt és türelmet takaríthat meg. A számítógépek emellett a munkát sokkal könnyebbé teszik. Ha megvan a felhasználói tudásod, az elképzeléseid megvalósítása nagyon könnyű. Hallhatod a számokat mindet egyszerre, anélkül, hogy felvennéd, megváltoztathatod vagy hozzátehetsz, ha úgy érzed. Mindig rengeteg ötlet van a keverés eljárása során…

Többek vagytok egy stúdió-zenekarnál, vagy jobban szeretitek az élő előadásokat?

Többek vagyunk stúdió zenekarnál. A saját stúdiónkban kialakíthatjuk a hangulatot, amire szükségünk van, mert a feltételek és a környezet mindig ugyanaz, illetve befolyásolhatjuk. Élőben játszani kellemes élmény, de tudjuk a múltból, hogy minden helyen más az akusztika a zenéléshez, még akkor is, ha technikust is alkalmazunk.

Mi van betervezve a jövőre nézve?

Pillanatnyilag nincsenek konkrét tervek, de gondolkodunk egy kisebb turnén idén ősszel. Vannak ötleteink, de először meg kell nézni, hogy megvalósíthatók-e. Természetesen klubokban is fel szeretnénk lépni, élőben megmutatni az elkészült albumot.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 29. - 09:42 | © szerzőség: Lynda Stevens