10. Befejezés

"legfontosabb célja az értékmentés"

Érdekes összehasonlítani a magyar és északi szomszédaink kulturális tevékenységét napjainkban. 1988-89-90-ben tömegesen látogatták a Lyukat magyar anyanyelvű csehszlovák fiatalok. Elmondták, hogy náluk ilyen szintű klub és a klubhoz tartozó szubkultúra teljesen el van nyomva, nem látnak kiutat. A klub működését nem engedélyezik a zenekarok és a szubkultúrához tartozó művészetek teljesen pangásra vannak ítélve.
1991-ben hosszú csend következett, elmaradtak északi szomszédaink. Majd 1992. január-februárjában megjelentek, a Lyukas Napok iránt érdeklődtek, és olyan fejlődésről számoltak be, hogy hozzájuk képest „megtűrt” szinten van a magyar klub-mozgalom, ha egyáltalán van ilyen! A klubokat, a zenekarokat és a hozzájuk tartozó társművészeteket államilag számunkra fantasztikus összegekkel támogatják. De nemcsak a hazai művészeteket, hanem neves külföldi „alternatív” együtteseket is támogatnak azért, hogy fel tudjanak lépni a cseh klubokban. Természetesen ezzel nem azt akarom demonstrálni, hogy a hazai kulturális életet irányítók nem törődnek a Lyuk által elfogadott művészetek pártfogásával. Itt csak az összegek közötti különbségekre hívnám fel a figyelmet. A különbség talán abból is adódik, hogy Havel kormányfő a mai napig lejár a prágai Rock Caféba szórakozni farmerban és pulóverben, addig azok a magyar politikusok, akik az elmúlt rendszerben rendszeresen lejártak a Lyukba szórakozni illetve politizálni, azoknak derogál a múltjuk szintjén kikapcsolódni?! Netalán szembe találkozni fiatalokkal, azokkal, akik rájuk szavaztak? Mindenesetre régen minket irigyeltek, most egy kicsit mi őket!
A másik legsikeresebb és legértékesebb tevékenység immáron 4. éve folyik a Lyukban kisebb-nagyobb megszakításokkal – Dóka Attila /A Kód/ vezetésével egy 6 főből álló „Lyukas” társaság, alkalmi képzőművész csoport, évenként megrendezésre kerülő performensz kiállítása. Az 1991-es pályázat megnyert összegéből 1992. január óta folyamatosan készül az ország immáron legnagyobb és legszebb graffitije. Már több televíziós adásban is szerepelt, több neves művész tetszését nyerte meg. Ha kész lesz, azt hiszem Európa egyedülálló nevezetessége lesz ez az alkotás.
Az eddig legírtakból úgy érezzük, hogy világosan látható, hogy a Lyuk nem kimondottan olyan szórakozóhely, ahol csak az a lényeg, hogy az idejárók itt hagyják a hétvégére vagy az estére szánt forintjukat. Itt „mindenkivel” „foglalkozva van különböző szinten.
(...)
1992 legfontosabb célja az értékmentés. Így 1992-ben már elkezdett és pénzhiányban félbemaradt zenei anyagok felvételének folytatását, kazetták kiadását /Waslavik II., Kretens II, Luna Orkesztra, Kézi-Chopin II/. 1991-es kezdeményezésünket, a vidéki koncertek szervezését is szeretnénk folytatni.
Az 1991-es pályázaton elért siker segítségével a 4. Lyukas Napokat nemzetközivé tettük. 15 külföldi – német, angol, USA, Svájc, belga nemzetiségű zenekar lép fel, illetve fog fellépni április 20-ig a Lyukas Napokon.
(...)
Az 5. évfordulón az egész világ ránk fog figyelni, hiszen munkánkat nemcsak itthon, hanem a világ minden számottevő szakembere figyelemmel kíséri.
Az 5. évforduló kapcsán mintegy 300 szervezőirodának, köztük számos rádió- és TV-társaságnak küldtünk meghívót.

A Fekete Lyuk közművelődési pályázata (1992) - Forrás: Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat (Szabó András), köszönet Kelemen Anettnek.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 12. 02. - 11:04 | © szerzőség: Gelka