8. A jelen és egy történet

"folytatva hagyományainkat..."

Napjainkban a Fekete Lyuk területén, folytatva hagyományainkat, az alább felsorolt együttesek, közösségek próbáltak ill. próbálnak:
Balkán F., II. műsor, Európa Kiadó, Ági és a Fiúk, Független Adó, Vágtázó Halottkémek, Sziámi-Sziámi, Sziámi Ultrarock, Kézi-Chopin, Bajonett Bisztró, Perfect Name, AMD, Trottel, VHK Színháza, Független Színpad, Beatrice, Kampec Dolóres. A felsorolt közösségeknek nemcsak próbalehetőséget, hanem rendszeres fellépési lehetőséget is biztosítunk.
A Lyuk közösségéhez, törzsközönségéhez természetesen nemcsak együttesek, színészek, művészek tartoznak, hanem az együttesek köré tömörülő közösségek is. Ezek 16-24 év közötti megnemértett úgymond „deviáns” fiatalok, akik közül sokan a Lyukat tartják otthonuknak. Elsők között érkeznek és záráskor távoznak. Sokuknak nincsen hová menniük, sok közülük az állami gondozott, vagy családi háttérrel ugyan rendelkező fiatal, mégsincs hová menniük, mivel nem találják meg otthon, az iskolában, vagy munkahelyeiken az összhangot. A szülők többsége alkoholista, munkanélküli, vagy annyira elfoglalt /orvos, ügyvéd, milliomosok/ az élet egyéb területein, hogy gyermekeikre nincsen idő. /Egy önvallomás melléklet, melyből kiderül egy 16 éves deviáns életérzése./
A legkirívóbb példa, amivel találkoztunk a Lyukban és azóta is a beszélgetés betege vagyok, az az a nemrégiben lezajlott történet, amelyet most egy-két szóban leírok.
16 éves, ápolt, korához képest fejlett középiskolás lány, aki sírva mesélte el otthoni helyzetét, akit sajnos a beszélgetés után nem láttunk többet, nemcsak mi, hanem barátai és szülei sem.
Zárórakor történt az eset. Körülnéztünk a Lyukban, és egy kisírt szemű fiatal lányt találtunka női WC-ben, aki arra kért, hogy hadd maradhasson a Lyukban, mivel nincs hova mennie.
A beszélgetésből egy szörnyűséges történet bontakozott ki, mellyel sem és, sem más nem tudott volna mit kezdeni.
Zokogva, kezét tördelve, félkába állapotban mesélte el, hogy szülei elváltak 10 éves korában. Édesanyja azóta élettársával él és lányával, egy szoba-konyhában, egy ágyban. A kislánynak 10 éves kora óta az élettárs előtt kell meztelenkedni, hiszen nincs fürdőszoba, és rendszeresen megfürdeti a lányt 16 éves kora ellenére. Megdöbbenésemre elmondta, hogy nem ez az oka annak, hogy nem akar hazamenni, hanem az, hogy 14 éves kora óta az élettárs az anya tudtával szexuálisan használja őt, és már retteg minden hazatéréskor, mert 16-ik születésnapján az ajándék az volt, hogy több barátjával nagykorúvá avatták az édesanya szeme láttára, és az élettárs ezt névnapjára is beígérte neki.
1991 februárja óta készítünk riportokat a Lyukba járókkal azért, hogy megismerjük problémájukat, életvitelüket, szokásaikat és azt, hogy a lyuktól mit várnak el.
A Lyukba járó, ill. a riportokban szereplő fiatalokkal rendszeresen beszélgettünk, foglalkoztunk velük, ha lehetőségünk van rá, akkor munkát biztosítunk számukra.
Pl.: videó műsorvezetés, együttesek szervezése, zenei programok levezetése, plakátragasztás, rendezői munkakör betöltése...
A Lyukba járó fiataloknak óriási szeretetigényük van, melyet többnyire a klubtól és annak személyzetétől kapnak meg.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 12. 02. - 10:58 | © szerzőség: Gelka