Sztorik a Lyukból: Pálinkás Szűcs Róbert

Pálinkás Szűcs Róbert a Fekete Lyuk állandó vendége volt. Újságíró, riporter, a Punk Térítő és a Pol Pot megye Punkjai című filmek szereplője. A Fekete Lyuk - A pokol tornáca című kiállításban Balla Lóránd kurátorral közös tárlatveztést tart.

Pálinkás Szűcs Róbert volt a kapocs az INCONNU (francia, jelentése: ismeretlen) ellenzéki művészcsoport csoport és a Fekete Lyuk között. Politikai tevékenysége mellett elkötelezett híve volt az underground zenei és művészi önkifejezésnek. A Lyuk vezetője, továbbá néhány törzsvendége részt vett az INCONNU Csoport kopjafa-állító akciójában a 301. parcellában.

Tárlatvezetés: 2019.05.04. 15h
Belépő: 1600/800 Ft mellyel a múzeum minden kiállítása megtekinthető.
A vezetés regisztrációhoz kötött, részvételi szándékukat az alábbi linken tudják jelezni: https://forms.gle/WH6MhqirQY6gPXf56

************************************************************************

Az 1980-as évek végén a Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó alternatív zenei szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, aki az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte. Sem korábban, sem később nem volt olyan gyűjtőhely, amely így össze tudta volna fogni a szubkultúrákat és azok képviselőit.

A kiállítás kurátora: Balla Lóránd

******************************************************

Bővebb információk a kiállításról:

Sok tűrt és tiltott együttes kapott itt fellépési lehetőséget. Több ma is létező zenekar a klubnak köszönhette ismertségét. Néhányan ma is kedvelt szereplői a hazai rockszcénának (pl. VHK, Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Sex Action, F.O. System, stb.).

A kiállítás szélesebb kontextusba helyezi a szórakozóhely működését, amely nem csupán egy klub és koncerthelyiség volt; a Fekete Lyukban mutatta be Király Tamás híres berlini kollekcióját amely 1988 végén a nemzetközi sikert hozta számára.

A tárlat fotók, plakátok, relikviák mellett jórészt magángyűjteményekből származó, a kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhák, illetve számos, ma is működő zenekar tagjaival, egykori dj-kel, filmrendezőkkel, törzsvendégekkel forgatott videóanyag látható. Számos interjúban mutatja be az egykori szórakozóhely közönségének visszaemlékezéseit a hely eseményeiről, programjairól, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk egy olyan csoport világába, amely nem kívánta elfogadni a többségi társadalom normáit, így saját közösséget hozott létre, amelynek a legfontosabb megnyilvánulási színtere a Fekete Lyuk volt.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2019. 04. 30. - 10:45 | © szerzőség: Gothic.hu