Lyukkal kapcsolatos publikációk 1.

"cikk - és interjúrészletek"

Gusztafik Tibor: Lyukas kérdések

Szó, ami szó eléggé botrányos híre van (volt). Némi túlzással a fejüket fogták az illetékesek és az érintett szülők, amikor a híres-hírhedt budapesti "avangard" klub: a FEKETE LYUK került szóba. Eltelt néhány év. Felnőtt egy-két hasonló jellegű szórakozóhely a LYUK mellé, kijelenthetjük: nagyon fontos szerepe van az alternatív irányzatok fejlődésében! A furcsasága csupán annyi, ez a hely más. Más zenével, más környezetben. Az is lehetséges, hogy majdan legendává válik? NAGY GYULA a klub menedzsere, vezetője:
- Mikor volt az első alternatív disco Magyarországon?
- Nincsen hivatalos időpont, de 84-85 körül már én sok különleges zenét játszottam. Láttam, hogy mozog már az a réteg, amelyik nem érzi jól magát a hagyományos discoban.
- Melyik zenei stílusok kapnak teret a FEKETE LYUKBAN?
- Megfordulnak nálunk a rock, a punk, az avantgard, underground és persze a dark irányzatok hívei. Mi nem hasonlítunk más szórakozóhelyekre. Máshol óriási fénytechnika, nálunk sötétség. Másutt a DJ-k konferálnak, én meg sem szólalok stb. Hozzáteszem, ezeknek a srácoknak nem is tudnék újdonságot mondani, hisz szinte mindent tudnak. Éjjel-nappal járják a lemezboltokat, zeneőrültek, minden előadót fantasztikusan ismernek.
- A BLACK HOLE többek között arról is híres, hogy már évek óta dübörögnek számok azoktól a bandáktól, amelyek csak mostanában váltak ismertté...
- Így van. Az MTV népszerűsítő hatása előtt mi már játszottuk a Metallica, Nirvana, U2, vagy akár a Red Hot Chilly Peppers felvételeit.
- Milyen alternatívák vannak az alternatív disco előtt?
- Először is tisztázzuk az ALTERNATÍV kifejezést, annak idején mi nem a stílusra találtuk ki, hanem a sokszínű fellépők kapcsán hirdettük. Választási lehetőséget kínálva. Elterjedt. Ám néhány zenekar kifejezetten kikérné magának, ha ALTERNATÍV jelzővel illetnénk Az előbb felsoroltam néhány nevet, akikkel mi megelőztük a többieket. A magyar bandák felkarolásában is élen járunk. A FEKETE LYUK-nak nagy jövője van!

Zimonyi Péter: Harmadik éve fogad a Fekete Lyuk - Szubkultúrált lélekjelentések (1991. március. 30.)

Józsefváros holdbéli peremén, a Golgota utca, Vörösmarty Művelődési Ház, Lyuk: az ipari környezet szürkéje és az imbolygó éji sötét a színes falfestmény-rengeteggel keveredik. Komor és kietlen vidék, kívül is, belül is, mindezzel együtt mégis: Lyukmeleg. Nagy Gyula klubvezetőt először a három évvel ezelőtti "múltról" kérdeztem.
-A nyolcvanas évek közepén a fővárosi klubmozgalom haldoklott, sorra szűntek meg a rendezvények. A fellépési lehetőségek köre leszűkült az avantgárd együttesek számára. Az intézmény akkor még a Ganz-Mávag művelődési házaként működött, a mai Lyuk helyén a hetvenes évektől kezdve a Vasas ifjúsági klubját vezettem. KISZ-berkekben zajlottak az ügyek itt is, mint mindenütt, olyannyira, hogy 1984-től ők vették el a klubot a művelődési otthontól. Már jó ideje az underground-ban mozogtam, igyekeztem tető alá hozni egy olyan vállalkozást, mely rendszeres fellépéseket biztosítana a műfaj formációinak. A Kontroll Csoport feloszlása után a Balkán Futuorist nálunk adta elő Deja vu revüjét, melynek színvonalát még a fanyalgók is elismerték. Az indíttatást a Balkán Futuorist adta, az ő segítségükkel alakultak ki koncepciók. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy 1988-ban megszűnt a gyár, a klubot visszakaptuk és megindult a Lyuk. Kezdeti elképzeléseinkkel egy meglehetősen szűk értelmiségi réteget céloztunk meg. Eleinte szó sem volt punkról vagy (az eredetiben: skeanhedekről) skinheadekről. Néhány éve e két zenei tábor között annyira elmérgesedett a viszony, hogy kénytelenek voltak bezárni a kispesti punk klubot, a mindez kapóra jött a Lyuknak. Kínálatunk bővült, különböző irányzatok kezdtek zenélni nálunk. A kezdeti alternatív szellemiséget igyekeztünk megtartani, szabadelvűséget hirdettünk, a szokásos rendezvények ostoba kötöttségeitől mentesen. Elfogadottá vált, hogy akinek kedve tartja, az asztalon vagy a földön feküdhet, a közönség gyakran lejtette vadóc össztáncát, a pogót.
Egy laza, több százas társaság számára, ha prüdériájától kellőképpen megszabadult, a Lyuk-as magatartás csöppet sem formabontó. Való igaz és ez igazán jól esik a szervezőknek. A falakat borító pompás graffitik emlékek és értékek számunkra. A műfaj nevesebb zenekarai közül például a Vágtázó Halottkémek vagy a Sziámi nálunk próbál, s elég ritkán, de itt is lépnek fel. Rengetegen csak kedvenc együtteseikért zarándokolnak le az amúgy általuk nem látogatott Lyukba. A nagymenőkön kívül amatőr zenekarok is bemutatkozhatnak nálunk, előlépve az ismeretlenségből.

Kiss Sándor: Nem zárnak be- Szerencsére van, aki támogatja őket- KOVÁCSOLT FEKETE LYUK (1993. szeptember 27.)

Nemrégen ünnepelte ötödiki születésnapját a főváros talán legtöbbet emlegetett "alternatív" klubja, a Fekete Lyuk. Mint akkor megtudtuk, az elmúlt évek alatt több mint egymillió látogatója volt az ötszáz zenekart, valamint rengeteg társművészettel foglalkozó fiatal tehetséget bemutató helyszínnek. Közülük azóta többen (Sex Action, Auróra, Pál Utcai Fiúk, Kispál és a Borz) országos hírnévre is szert tettek. A Lyuk létjogosultsága tehát igazolt.

 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 12. 02. - 11:08 | © szerzőség: Gelka