Lyukkal kapcsolatos publikációk 2.

Kiss Sándor: Elsötétült a Fekete Lyuk (1994.január.23.) részletek

Valódi ostromállapot: kulcsra zárt bejárati ajtó, egy hosszabbítón kivezetett asztali lámpa félhomálya és Nagy Gyula fogadott a Fekete Lyuk-ban.
A Fekete Lyuk Hangja Bt. Felbontotta a bérleti szerződését a Vörösmarty Művelődési Házzal, és a Zenészekért és Közönségért Alapítvány vette birtokába a Fekete Lyukat - kezdi a beszélgetést Nagy Gyula. – A dolgozók és az itt fellépő s próbáló zenekarok úgy döntöttek, elfoglalják a helyiséget, mert nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, hogy mások vegyék át a működtetést, visszafordítva a klub arculatát a 88-as évhez. ... Már intézkedtünk. Lesz áram, de elkövetkező napokban gyertya-fénynél tartjuk a bulikat, ezzel is demonstrálva a tiltakozásunkat.

Para-Kovács Imre: Fekete Yuk (1994.február 3.) részletek

Kezdetben volt a Fekete Yuk, aztán sokáig semmi más. Mostanra jócskán vesztett vonzerejéből, de még mindig meghatározó objektuma a posztpunk kultúrának. Jelenleg ostromállapot van, a villany kikapcsolva, miközben Nagy Gyula, a Yuk vezetője és Molnár Zoltán, a Vörösmarty Művelődési Ház igazgatója évődnek egymással. Molnár Zoltán igazgató véleménye szerint a Feket Yuk elvesztette közönségét, lepusztult és folyamatosan veszteséget termel a művelődési ház kárára. Ennek okát ő Nagy Gyulában látja, aki nem fordít elegendő energiát a klub profiljának megváltoztatására.
-A Yukban próbáló zenekarok és egyéb művészcsoportok semmit nem fizetnek e helyért és a szolgáltatásokért. A Yukban működő kiadó folyamatosan jelenteti meg a kazettákat, melyeken azok a zenekarok szólalnak meg, akik nem kellenek egyik nagyobb cégnek sem, mivel üzleti érzékük nincs, vagy minimális.
Mivel Molnár Zoltán elégedetlen volt a klub működésével, Nagy Gyula bevonásával tárgyalásokat folytatott néhány emberrel, például Müller Péterrel és Kistamás Lászlóval, akik bár nem zárkóztak el , a jelenlegi formában nem vállalták a Yuk átvételét. Pénteken, szombaton és vasárnap továbbra is nyitva vannak, február 26-án pedig hatéves fennállásukat ünneplik egy monstre fesztivállal, ahol – a mostani állapotokra emlékezve – akusztikus hangszerekkel fognak fellépni a zenekarok.

Sz. B.: Lyuk helyén lyuk (1997)

Valahol a "nyócban" létezett egy szórakozóhely. Működése alatt számtalan vihart kavart. Hogy a rendszerváltás - legalábbis a tinédzsereké - itt ment-e végbe? Nem tudni. Az viszont biztos, hogy sem azelőtt, sem azután ennyiféle szubkultúrát és stílust semmilyen intézmény vagy szervezet nem tudott összefogni. Utálták vagy szerették, de senkit sem hagyott hidegen. Anno szociológusok, szülők, ifjúságvédelmisek szóltak az érdekében, és persze gyakran ellene. Ma már nincs miről vitatkozni. Szép csendben eltűnt a Fekete Lyuk Ott, ahol egykor olyan, mostanság országos népszerűségnek örvendő együttesek tették meg első lépéseiket a siker felé, mint a Kispál és a Borz, a PUF, vagy a Tankcsapda, jelenleg az új tulaj, a Szerencsejáték Rt. Irodái vannak. Szereplési lehetőséget adott addig "feketelistás" zenekaroknak. Néhány hónap elteltével a Lyuk már legendás helynek számított, ahol mindig történt valami. Hétköznaponként általában hat-hét banda próbált itt, hangstúdió üzemelt, sőt a Fekete Lyuk Hangja Kulturális Egyesület annyi zenekarnak segített első hanghordozója megjelentetésében, hogy felsorolni is nehéz volna. Hosszú ideig a legolcsóbb szórakozóhely volt a fővárosban. Éjfél után már ingyen is le lehetett menni. Néhány sikeresnek mondható év után azonban fokozatosan jelentkeztek a gondok. Az alacsony jegyárak miatt igazi hasznot hozó büfé tulajdonlásának tisztázatlan jogviszony ellentéteket szült. 1994 tavaszán az azóta már jobblétre szenderült Rockland Bt. vette át a Lyuk üzemeltetését, nagyszabású tervekkel. Ténykedésüket a hely átkeresztelésével kezdték, így történhetett, hogy - a kor szellemének megfelelően - a III/III-as klub nevet ragasztották rá. Bő egy évig tartott csak a hév és a lelkesedés, mivel a leginkább a magyarországi skinhead zenekarok felkarolásáról elhíresült cég sem tudott nyereséget produkálni, így aztán be- és leadták a kulcsot. Kis ideig még a művelődési ház próbálta üzemeltetni a helyiséget, kevés eredménnyel.

N. Sz.: Újra megnyílik a Fekete Lyuk (1999.február 25.) részletek

Nagy Gyula: Állandó teltházzal üzemeltünk, azaz 6-800 ember szórakozott a Lyukban. A bezáratásra 1995. január 31-én került sor. Jó indok volt a bezáratáshoz a 95-ös év elején itt történt késelés. Két barát kapott össze egy nőügy kapcsán, és az egyikük belehalt sérülésébe.

Uj Péter: Fekete Lyuk: újra (1999. március.1.) részletek

Neki a Lyuk volt az élete, mondta péntek este. Tizenegy éve, 1988. február 27-én a Balkan Tourist zenekar tartotta az első koncertet a Golgota utcai Ganz-gyártelep művházának (imenyí Vörösmarty Mihály) pincéjében. A könnyűzenei vonal éppen hajléktalanná vált, Ikarusznak, Kassáknak, Rádaynak vége lett, kellet új hely, Kistamás Lászlóék a golgota utcai telep fantasztikus pincerendszerét találták meg, illetve a hatalmas föld alatti helyiségegyüttesnek egy alig lyuknyi részét. A művház vezetése és a zenekar között gyorsan megromlott a kapcsolat, nagy összeveszések után a klub a ház egyik népművelője, Nagy Gyula vezetése alá került. Kibővült, kialakult a fazonja, és a stílus is, punk, dark, alternatív rock és kis metál. Itt kezdte budapesti karrierjét a Kispál és a Borz, ez volt az FO System, aztán a Sex Action székhelye, az AMD, a Leukémia, az Auróra, a Trottel bázisa, játszott rendszeresen a VHK, a Sziámi, mindenki, aki számított valamit a nem hivatalos rockzenében, jöttek külföldiek, a Chumbawamba, a Fugazzi, a No Means No, mert a Lyuknak egész kis hírneve kerekedett, alternatív klub a keleti blokkban. Aztán stúdiót rendeztek be, próbatermet, kazettákat adott ki a Lyuk, vagy tizenöt zenekar dolgozott ott, jött a Független Színpad, még újságja is volt a Lyuknak, a Lyukság, az egyik első magyarországi fanzine. A Rolling Stone magazin beválasztotta a Lyukat kedvenc klubjai közé. Az alternatív rockzene meg a punk megkésett hulláma addigra - 1994-re - kimerült, egyre kevesebben jártak a Lyukba, közben tucatjával nyíltak az új helyek a városban. Más társaságok ugyan próbálkoztak még az újranyitással, először III/III-as majd VMK klub néven, de életet lehelni már nem tudtak a helybe. 1999. február 26-án Nagy Gyula üzletember bejelentette, hogy újra van Lyuk. A profil nem sokat változik, alternatív meg punk, ilyenek, Lyukas napok kezdetnek. Sabot, Double Nalson, Trottel, Üllői Úti Fuck, Fresh Fabrik, Prosectura, CAFB, Macskanadrág, Alvin és a Mókusok, Barackca, Jack, Hátsó Szándék, Pink Panter és sokan mások március végéig.

Lyukkal kapcsolatos cikkek, forrás: www.lyuk.telnet.hu, köszönet Kelemen Anettnek.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 12. 02. - 12:00 | © szerzőség: Gelka