Lyukkal kapcsolatos publikációk 3.

"cikk - és interjúrészletek"

Kiss Sándor: Nem zárnak be- Szerencsére van, aki támogatja őket- KOVÁCSOLT FEKETE LYUK (1993. szeptember 27.)

Nemrégen ünnepelte ötödiki születésnapját a főváros talán legtöbbet emlegetett "alternatív" klubja, a Fekete Lyuk. Mint akkor megtudtuk, az elmúlt évek alatt több mint egymillió látogatója volt az ötszáz zenekart, valamint rengeteg társművészettel foglalkozó fiatal tehetséget bemutató helyszínnek. Közülük azóta többen (Sex Action, Auróra, Pál Utcai Fiúk, Kispál és a Borz) országos hírnévre is szert tettek. A Lyuk létjogosultsága tehát igazolt.
Az utóbbi honapokban mégis aggasztó hírek érkeztek felólük. méghozzá az, hogy a csőd szélén állnak.

- Mi a helyzet? - kerdeztem Nagy Gyula klubvezetőt.
- Ez év februárjától a Fekete Lyuk Hangja béreli a pincehelyiseget a Vörösmarty Művelődési Háztól, havi kétszázhúszezer forintért. Mivel a büfét nem sikerült megszereznünk, csak a belépőjegyekből gazdálkodhatunk. Ez persze nem fedezi a kiadásainkat, de belementünk, mert ígéretet kaptunk néhány helyről, hogy előre, három évre támogatni fogják a működésünket. Azonban egy fillért sem adtak. Így szeptember 1-jéig több mint hatszázezres tartozást halmoztunk fel.
- Ezek szerint hamarosan bezár a Lyuk?
- Szerencsére találtunk egy szponzort, aki átmenetileg segít rajtunk, de ez csak foldozgatása a süllyedő hajón esett léknek. Hatmilliót kellene kifizetnünk még ebben az évben, különben minden esztendő januárjától tetemesen megemelkedik a bérleti díjunk.
- Gondolom, emelni fogják a belépők árait is.
- Szó sincs erről, nem szeretnénk elveszíteni a közönségünket. Elég csapás nekik az is, hogy a büfé horrorisztikus árakkal dolgozik. Ez nem csak az én véleményem, mert a tavalyi szakmai szavazásokon klubunkat a legjobbnak, vendéglátásunkat pedig a legrosszabbnak ítélték.

- Miért gondolt arra, hogy támogassa a Fekete Lyukat? - kérdezem Kovács Attilát, a Kovács Acél- és Fémszerkezet Készító Rt. vezetőjét.
- A kultúra és a sport segítése hozzátartozik az üzletpolitikánkhoz. Kovács Antal olimpiai bajnokot, egy szintén Kovács nevezetú motorost, több labdarúgócsapatot, egy hosszútávfutó fiatalembert támogatunk, de korábban szponzoráltuk a Független Színpadot, s mostantól már a Fekete Lyukat is.
- Járt már a Lyuk valamelyik rendezvényén?
- Még nem, de ha időm engedi, és megfelelő öltözetet tudok szerezni, mindenképpen lemegyek.

Tömik A Lyukat! Összekovácsolt milliók * Mint az Atom (Esti Hírlap - 1993. augusztus 14., szombat - Cs. L.)

Tömik, méghozzá pénzzel. Akadt végre egy mecénás, aki megmentené a Fekete Lyukat. A Golgota utcai műintézménynek Nagy Feró kiválása után ugyanis arra sincs pénze, hogy kifizesse a bérleti díjat. Kovács Attila, a Kovács Acél- és Fémszerkezet-készítő Rt. igazgatója, úgy tűnik, hajlandó segíteni. Egyelore 200 ezer forintos gyorssegélyt utalt ki a Lyuknak. Ő szponzorálja egyébként első olimpiai bajnok cselgáncsozónkat, Atom Antit is.

- Mennyit költ évente a sport és a kultúra támogatására?
- Körülbelül hatmillió forintot, ez azonban nem önzetlen jótékonykodás.
- Ebben az esetben mekkora összegről van szó?
- A Lyuk vezetője, Nagy Gyula 4,6 millió forintos segítséget kért. Ebből három évre kifizethetnék a bérleti díjat.
- Mit vár konkrétan e támogatás fejében a Fekete Lyuktól?
- Hogy a szórólapokon, plakátokon szerepeljen a Kovács Rt. neve. Szó van arról is, hogy klipet forgatnának az üzem területén, talán egy fesztivál is létrejön a nevem alatt.
- Nem fél a Lyuk fekete hírétől?
- Bizony, korábban elég vad dolgokat műveltek a Lyukból hazafelé tartó gyerekek, de úgy látom, mára megváltozott a helyzet.
- A Kovács-üzem és a Lyuk egy utcában vannak, az ön munkásai nem látogatják a koncerteket?
- Sajnos, ebben a szakmában már alig vannak fiatalok, de így talán kedvet kapnak majd néhányan, hogy érdeklődjenek a kovácsmesterség iránt.
- Metálzene és a vasmunka: összefügg... Ön is szereti a keményrockot?
- Én egy másik generációhoz tartozom. Nekem a rock and roll a kedvencem. Nem akarok azonban beleesni abba a hibába, amelybe annak idején a mi szüleink, hogy nem tolerálták a fiatalok ízlését. Szerintem mindenképp támogatni kell azokat a kezdeményezéseket, melyek olcsó szórakozást nyújtanak az ifjúságnak.

Fekete Lyuk - bezárlyuk (Mai Nap, 1994. február 3., Kiss Sándor)

Másfél hete a Fekete Lyukban "hatalomátvétel" történt. A Zenészekért és Közönségért alapítvány - Nagy Gyula korábbi klubvezető irányításával - elfoglalta a helyiséget, mondván, nem értenek egyet a Lyuk bérbeadójának, a Vörösmarty Művelődési Háznak az elképzeléseivel. Molnár Zoltán igazgató első ellenlépésként lekapcsoltatta az áramot, rendőri segédlettel beszegeltette, majd leláncoltatta a bejárati ajtót.

- Miért csak most szánta rá magát erre? - kérdeztem Molnár Zoltánt.
- Tudomásomra jutott, hogy illegálisan lett az alapítvány erre a címre bejegyezve, valamint hogy vasárnap este a klub lépcsőjén hátba szúrtak egy fiatalembert, aki az információim szerint belehalt a sérülésébe. Elképzelhetetlennek tartom, hogy így üzemeljen a tulajdonunkat képező Lyuk. Ezt a vitát csak jogi úton lehet tisztázni, ám a Nagy Gyulának címzett hivatalos leveleinkre eddig semmilyen választ nem kaptunk.

Nagy Gyula nem túl bizakodó.
- Molnár úr szerint én jogtalanul tartózkodtam a Lyuk-ban, és ha újra lemegyek, törvénysértést követek el, akár le is tartóztathatnak. Állok elébe! - mondja a klubvezető. - Minden iratunk a lenti iroda széfjében található, de ezekhez csak rendőri kíséret mellett juthatok hozzá. A jogi képviselőm már többször megkereste Molnar Zoltánék ügyvédjét, de nem került sor tárgyalásra. Persze ez érthető, ha szóba állnak velünk, azzal elismerik a létjogosultságunkat.

Lyukkal kapcsolatos cikkek, forrás: www.lyuk.telnet.hu, köszönet Kelemen Anettnek.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 12. 02. - 12:03 | © szerzőség: Gelka