Nyelvezet, öltözködés, divat

köznapi beszéd, dalszövegek, irodalmi-publicisztikai nyelvhasználat– a megjelent alkotások, sajtótermékek stílusa

Bár korlátozottan hozzáférhetőek a kifejezetten dark szövegek, azért nem lehetetlen általános jellemzést adni a nyelvhasználatról. Mint minden vizsgálatnál, itt is megkülönböztetendő az írott és a beszélt nyelv.

Írott szöveg

A megállapítások gyűjtésére leginkább alkalmas terület, hiszen a rendelkezésre álló vizsgálati anyag bőségesebb mint az élő beszédnél. A legkülönfélébb honlapok, dalszövegek és nyomtatott sajtótermékek nagy választékát nyújtják az írott anyagnak. Ami mindenképpen elmondható, az igényes fogalmazás, választékos szóhasználat és az irodalmi stílus.
Ennek ismerete feltételez bizonyos fokú olvasottságot, és minden bizonnyal az irodalmi elődökhöz való visszanyúlást is. Akár a dalszövegeket, akár az egyéni művészi megnyilvánulásokat vizsgáljuk, mindenképpen nagy jelentősége van a mondanivalónak. Általában a téma valamilyen mély értelmű, közérdeklődésre számot tartó, vagy filozofálásra alkalmas jelenség, amely az arra fogékony közönség számára mondandóval bír. Ennek kifejezésére elengedhetetlen a dolgok súlyának megfelelő minőségű kivitelezés. További megállapítások olvashatók az irodalom és a költészet témakörénél.

Beszélt nyelv

„A szó elszáll, az írás megmarad.” Elcsépelt közhely, ám mint minden közhely, ez is igaznak bizonyul. A köznapi beszéd mindig szabadabb, nem kötik annyira a formális szabályok, mint egy írásos szöveget. Két vagy több ember közötti kommunikációban – az ismeretség fokától függően – jelen van bizonyos intimitás is, hiszen a beszéd sokkal közvetlenebb megnyilvánulási forma, mint az írott szó. Nem lehet tehát azonos mércével vizsgálni, mint az írást.
Túl azon, hogy az érzelmek, hangulatok, az ember belső világának kifejezésére a művészet nyelve a legalkalmasabb, a hétköznapi érintkezésben az általános – hogy azt ne mondjam, a kevésbé művészi – mondandó közvetítésekor természetesen felfedezhetjük az ifjúsági diáknyelv, vagy az argó egyes elemeit. Ez nagyban függ a beszélők egymáshoz való viszonyától, életkorától, az üzenet érzelmi töltetétől, témájától, vagy akár a nemektől is. Valószínűleg kevésbé figyelnek a választékosságra, ha egy baráttal, esetleg a partnerrel beszélik meg az aznap esti moziműsort, mint ha például egy új könyv kritikáját vitatják meg egy kevésbé közvetlen viszonyban álló egyénnel, mondjuk az anyóssal.
Mindezen túl nem gondolom, hogy a gótok között gyakori lenne a „túlzott ellazulás”. Ha általánosnak tekintjük a kultúra iránti elköteleződésüket, akkor mind az érdeklődési körük, mind a tapasztalataik olyan életmódra predesztinálják őket, amely nem összeegyeztethető az alpári, közönséges stílussal.

Ami tapasztalatom szerint mind az írott, mind a beszélt nyelvhasználatra jellemző, az az idegen (elsősorban angol) szavak használata.

- a ruházat, kiegészítő viseletek jellegzetességei -

A legszembetűnőbb és az egyik legmegbízhatóbb jelzője a stílusbeli hovatartozásnak a gótok ruházata. Nemcsak a színvilág miatt, hiszen az meglehetősen homogén jegyeket hordoz. Általában a fekete és a szürke árnyalatainak variációi alkotják a meghatározó a divat színeit. Ebben nem nagyon képzelhető el kompromisszum, hiszen sarkalatos pontja az irányzat meghatározhatóságának. Kivételt képez az az eset, amikor éppen a figyelem felkeltésének eszköze lehet a túlzottan harsány szívek viselése. Tulajdonképpen az eredeti punk gyökerekhez való visszakanyarodásként is felfogható az alkalmi „színes tollazat”.

A ruhák stílusa a hétköznapokban a kényelmet és a praktikusságot követi. Ugyanúgy farmer és pulóver alkotja a ruhatár alapjait, mint a szokványos tiniknél. Ami mégis megkülönbözteti hordozóikat az átlagtól, az a következetesen sötét szín, esetleg valamilyen együttes plakátja a pólón viselve. Elengedhetetlen a bakancs, mint lábbeli. Ebben a hosszú szárú fűzős, úgynevezett military surranó az etalon, gyakran befűzetlenül, vagy eleve fűző nélkül.
Ha azonban valamilyen kiemelt eseményen, fesztiválon vagy felvonuláson kell megjelenni, úgy a gótok is igyekeznek kitenni magukért az öltözködés terén. E szempontból a nők sokkal inkább előnyben vannak, hiszen fantáziájuk és „díszíthetőségük” a férfiaknál sokkal szélesebb teret biztosít számukra a divatban.
A stílus alapirányát a XIX. század divatirányzata szabja meg, persze mai motívumokkal ötvözve. Kedvelt elemek a fodrok, csipkék, hálók, a tüll, a szatén és a fűző. Érdekes módon felfedezhetőek a mai pop irányzat mérsékelt hatásai is, a gót lányok szívesen mutogatják magukat. Ez az átlátszó, vagy rövid felsők, kivillanó melltartók és combfixek formájában nyilvánulhatnak meg.

A smink egyike a legkarakteresebb alkotóelemeknek a darkok megjelenésében. Evidens a fekete szín, lehetőleg hangsúlyos és vastag vonalakkal kiemelve a szemet, a szemöldököt és az ajkakat. A szemhéj füstösen árnyalt, jellemzően feketével vagy szürkével, de elképzelhető a további harsány színhasználat is. A szemceruzát bátran használják a szem alsó vonalán, de nem feltétlenül csak a szem kontúrjait követve. Gyakori a külső szemzug „cicás”, egyiptomi szobrokról és képekről ismert meghosszabbítása. Nagyobb eseményeken, koncerteken láthatunk A holló című filmből ismert kifestési módokat is, mint például a szem középső függőleges tengelyének megrajzolása, hasonlóan egy keresztirányú vágáshoz.

A szubkultúrákat érintő másik előítélet a tetoválások és testékszerek kötelező megléte. Nem előírás a gótok között ezek viselése, de tény, hogy az elkülönülés roppant hatásos formája. A tetoválások motívumai a darkok által kutatott halállal, lélekkel és az ezekhez kapcsolódó témákkal hozhatóak összefüggésbe. Ilyenek a kereszt, a koponya, a holló, tehát konkrét elemek. Ritkán, vagy egyáltalán nem találkozhatunk nonfiguratív alakokkal. A tetoválás – már csak az öltözködés által preferált hosszú ruhadarabok miatt is – jobbára nincs szem előtt.
Ezzel szemben a testékszer nagyon is alkalmas a közönséges polgárok sokkolására, főleg ha jól látható helyen, leginkább az arcon található. Kedvelt viselési helyek a szemöldök, az orrnyereg, orr, ajak, és az áll. Ezzel szemben a fülben – más testrészekhez viszonyítva – ritkábban hordanak ékszert. Ha mégis, akkor az csöppet sem lehet szokványos. Például a fülcimpán fúrt lyuk kitágítása egy gyűrűvel igen hatásos módja a figyelemfelkeltésnek. A lányoknál szinte kötelező a köldök piercing. Az arcon viselt testékszerek jellemzően nem gömb, hanem kúp, vagy tövis alakúak. Talán ezért is tartanak a hasonló külsejű fiataloktól, hiszen egy tüske az ajak alatt az állban ijesztő is tud lenni.

De nem csak a testben hordott ékszer lehet kiegészítője egy gót öltözéknek. Nagyon is kedvelt például a nyakláncon viselt medál, és a gyűrűk. Az ábrázolások sok motívumot merítenek a keltáktól, és az ókor népeinek (nem csak a gótoknak) jelképeiből. Csak hogy néhány példát említsünk: jellemző a kelta vagy egyéb vallású kereszt, az egyiptomi ankh (életszimbólum), koponyák, a holló, a pók, a hold, és persze a boszorkányhit, vagy a halál szimbólumai. Viselhetnek pentagramot is, bár a sátánizmus jeleinek értelmezésével csínján kell bánni. A gótok többsége elutasítja a gyanút, hogy sátánista lenne, csupán kutatják a halállal kapcsolatos gondolatokat. A sátánimádat tévhitéről már volt szó a korábbiakban.
Említettem a gyűrűket, mint kedvelt ékszert. A dark kultúra elutasítja az aranyat, szinte csak és kizárólag ezüstöt viselnek. Észrevehetően előtérbe helyezett a nagy méretű gyűrű. Díszítését tekintve itt is a sötét motívumok, vagy az ókori jelképek kerülnek előtérbe. Nagy kultusza van az antik ékszereknek, legyen szó nyakékről, fülönfüggőről, gyűrűről vagy bármi másról. Ez a XIX. század mély tiszteletéből eredeztethető. Igen gyakori látvány a gyűrűpáncél is, amelytől a viselő ujj karomszerűvé válik.

A megjelenés egyik legsokkolóbb példája lehet a Marilyn Manson nevű jelenség. Igazából talán a zenei fejezetnél kellene őt említeni. Ami miatt mégsem ezt teszem, az a tény, hogy Mansont a gótok többsége a legkevésbé sem tartja dark zenésznek. Sokkal meghatározóbb szerep jut nála a népszerűségnek, ezért akár arra is képes, hogy nyilvánosan sátánimádónak vallja magát. Külsejében azonban mégis emlékeztet a dark stílusra, ezért is kapott helyet az öltözködés témakörénél. Szinte mindig sminkeli magát, ajkát élénk vörösre rúzsozza, haját feketére festeti, szemét fekete tussal árnyalja, és gyakran hord morbid színezésű kontaktlencséket. Arca fehérre púderezett.

A dark-gót mozgalom / Egy dark újság elemzése - médiatükör. Szakdolgozat; részlet.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 09. 06. - 16:19 | © szerzőség: Kerékgyártó Regina