Duktorok adatai

A vizsgált csoport és a kontroll csoport is 20-20 duktor írásából áll. A darkoknál 19 éves a legfiatalabb és 34 éves a legidôsebb. A kontroll csoportnál pedig 21-34 éves korhatárig gyüjtöttem írásmintát. Az életkor eloszlását az 1. táblázat mutatja.

1. táblázat:

Kezesség szempontjából a csoportok megegyeznek, mindkét csoportban 2-2 balkezes van a többieknél a jobb a domináns kéz.

2. táblázat:

A két csoport végzettség szerinti eloszlását a 2.táblázat mutatja.

3. táblázat:

A 3. táblázatban foglaltam össze, hogy a duktoroknak milyen ismert, már diagnosztizált fizikai vagy pszichés betegségeik vannak, illetve ebben a táblázatban tüntettem fel a szemüveget viselôk számát is. Azért hangsúlyozom, hogy diagnosztizált, mert még a darkok maguk is vallják, hogy sok köztük a pszichés megbetegedéssel rendelkezô egyén, akit még nem diagnosztizáltak és nem kezeltek soha. A táblázatból is jól látszik, hogy 20 dark közül 6-nak van valamilyen pszichés problémája. A hat személy közül 5 férfi volt, ami azzal magyarázható, hogy náluk a katonai sorozáskor végzett pszichológiai vizsgálatkor derült fény ezen problémáikra.

4. táblázat:

Foglalkozás szerint igen változatos képet kaptam, ezzel a kérdéssel foglalkozó táblázat a 4. A darkok közül két személy külföldön, de magyar anyanyelû iskolában tanult írni, egyikük Németországban, másikuk Szabadkán. A kontroll csoport közül egy személy Moszkvában, magyar iskolában tanult írni.
Nemek szerinti eloszlás a darkoknál optimális, azaz fele nô, fele férfi, a kontroll csoportnál 16 nô, 4 férfi.

Egy szubkultúra vizsgálata a kézírás alapján - Grafológiai intézet; részlet.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 09. 04. - 09:12 | © szerzőség: Mezey Gyöngyi