Anatómiai Múzeum

Világhírű anatómiai tárlat található Szegeden, szárításos és paraffin impregnációs eljárással  készült - esetenként 100 éves kort is meghaladó, de restaurált - emberi preparátumok tekinthetőek meg. Szervek, végtagok, szövetek és idegképletek, csontvázak teljes körben feldolgozva - mindezt kínálja ez a páratlan kiállítás most megújhodva. 

Az európai szinten is egyedülálló  Gellért Albert Anatómiai Múzeum idén megújult. Nemcsak korszerű és körbejárható üvegtárolókat kapott a mintegy 500 emberi humán preparátum, de kornak megfelelő LED-es világítást is. Az innováció szellemében ez év végére kiegészül a tárlat háromdimenziós atlasszal is, ezzel  speciális hálórendszerre kivetített képeket lehet majd körbeforgatni, a kívánt vizsgált részt közelebbről szemrevételezni.

A múzeum nemcsak a tudomány szolgálatában tesz az oktatás területén Szegeden maradandót, hanem a nagyközönség számára is nyitott, több tízezren látogatták meg az egykori kiállítást, ami új köntösében vélhetően a tudományok iránt  érdeklődő laikusok középpontjába is kerül a napfény városában.

A paraffin impregnációs módszerrel készült preparátumokból világviszonylatban először Prof. GELLÉRT ALBERT (1894-1967) alkotott teljes anatómiai gyűjteményt. A korai eljárást számos tekintetben tökéletesítve először állított elő paraffinos módszerrel ízületi, izom, ér, perifériás ideg és agyi-, zsigeri készítményeket. (A múzeumról)

A Szegedi Anatómiai Intézetet Professzor Dr. Gellért Albert szervezte meg. Gellért Albert az Intézet harmadik igazgatója lett, mikor 1934-ben Issekutz dékán megbízta az intézet vezetésével. Elődei Prof. Dr. Davida Leó, Prof. Dr. Davida Jenő és Prof. Dr. Kiss Ferenc voltak. Gellért Professzor 33 éven át igazgatta a szegedi Anatómiai Intézetet, mely idő alatt az Intézet elnyerte ismert tudományos- és oktatási profilját és létrejött a Európa-hírű anatómiai gyűjteménye. (Dr. Gellért Albert élettörténete)

 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2021. 01. 28. - 09:21 | © szerzőség: Gelka