Robert Smith | The Cure

Még mindig nem ülepedett le a The Cure és frontembere körüli felhajtás. Mint általában a kultuszzenekaroknál lenni szokott, újabb és újabb feltételezések kapnak lábra. összehasonlítva Robert nyilatkozatait a hatodik számban megjelenttel, bizony erről nem minden esetben a média tehet: számtalan ellentmondást találhatunk. De talán szórakoztatóbb is egy zenésznek „színesebbnél színesebb” válaszokat adni, mint az unalomig ismételnie magát. A Bloodflowers sikerét eltérően ítélik meg a kritikusok, de talán a zenekaron belül sem teljes az egyetértés. A „vége hangulatot” erősítette a közelmúltban felröppent hír is, mely szerint Fat Bob szólólemezt készít. Az ezzel kapcsolatban felmerültek mellett a roskilde-i katasztrófa és a zenekar jövője is terítéken volt.

Fent a Várban található a Pararádió székhelye-stúdiója, itt működik már három éve. Meg-szokott dolog, hogy a jelenlegi zenei élet nagyjaival telefonon keresztül interjúkat készítünk. Így történt ebben az esetben is. Mivel Nótári Péter – a Para vezetője – Roskildében nem tudta a fennált körülmények miatt Robertet mikrofonvégre kapni, megbeszélt vele egy későbbi időpontot. A stúdióban egyik délután megcsörrent a telefon.

Tajtékos Lapok: A többiekkel találkoztam Roskildében, veled azonban nem tudtam beszélni. Mi a véleményed az esetről?

Robert Smith: A baleset időpontjában éppen sajtó-tájékoztatón voltam. Borzalmas az egész ügy, és általában az is rosszul jött, hogy sok messziről érkezett rajongó hiába költött rengeteg pénzt, nem láthatta a koncertet.

Ha emlékszel, Prágában is történt hasonló eset, amikor valaki öngyilkos lett a WC-ben…

Az egy egészen más történet, egy személy öngyilkossága, aminek nem lehet tudni, hogy mi állt a hátterében. Párhuzamot nem lehet vonni. Nem tudom ki volt az illető, de ez a megoldás nem vezet sehová, más kiút lehetőség is kell, hogy legyen. Bár az is lehet, neki nem volt más választása. Sajnálom… Ha körbenézünk, mindenhol történnek tragédiák, de ezt a The Cure kapcsán megint felfújták. Nem értek egyet, rossz ez az út.

Jól sikerültek a koncertek? Milyen volt a turné? A többiek Roskildében azt nyilatkozták, hogy ez az utolsó. Ezt alátámasztották a te nyilatkozataid is. A múltban ez már többször elhangzott, mégsem lett így. Mi az aktuális helyzet?

Nincs még vége a turnénak, néhány koncert hátra van. Most indulunk Ausztráliába, amit nagyon várunk. Ha a turné befejeződik, visszatekintve konkrét álláspontom lesz. A jelenlegi állás szerint biztos vagyok abban, hogy több turnéra nem indulunk.

Simontól ugyanezt meg-kérdeztem, de ő másképp fogalmazott. Ő azt mondta, hogy ugyanebben a felállásban nem fogtok turnézni. Ez nem ugyanazt jelenti számomra.

Ez a legjobb turnénk, amit valaha csináltunk, mindig a legjobb érzésekkel fogok visszagondolni a koncertekre. Úgy érzem a többiek is hasonlóképpen vélekednek erről. Nagyon jó volt a légkör közöttünk, és a hangszerelés meg a közönség is fantasztikus volt. Ezek alapján úgy érzem, hogy ez megismételhetetlen. Nem tudom pontosan, hogy mi fog történni, de ugyanilyen lelkesedéssel kétlem, hogy újra tudnánk koncertezni. Erre szép lesz emlékezni, és a rajongóknak is így jobb. Teljesen az élő fellépésekről nem akarok lemondani, elképzelésem szerint beesik majd egy-egy fesztivál. Az biztos, hogy ősszel stúdióba megyünk, mert pár számot fel akarunk venni.

Sok rajongó találgatja, hogy mi lesz… A feloszlás híre mindenkit nagyon elszomorított. A többi tag azt mondta, hogy a döntés joga a tiéd, hiszen a The Cure = Robert.

Csak azért folytatni nincs értelme, hogy látszatzenekarként működjünk, az a rajongók becsapása lenne. Most inkább abba kéne hagyni, vagy a felálláson változtatni. Ha a rajongókat ez megnyugtatja, új album biztosan lesz még. Egyébként nem a közízlést akarjuk kiszolgálni, hanem az a cél, hogy a zenekar tagjainak az elvégzett munka örömöt és megelégedést okozzon. Kár kényszerpályára menni…

Mit jelent ez a stúdiófelvételek szempontjából? Még The Cure név alatt készül, vagy az is véget ér?

Van közösen felvett anyag is, utána következik az én szólóm. Egy időben dolgozom a kettőn párhuzamosan. Teljesen nem tudnék elszakadni az együttestől, amúgy az újak nagyon jó dalok.

Pár szót a szólóalbumról? Mi lesz az eltérés az eddig megszokottól? Azon a vonalon indul el, mint a Wrong Number táncolhatós hangulata, és a számomra nagy meglepetés World In My Eyes feldolgozás?

Valamennyire igen, mert lágyabb lesz. De lesznek rockosabb nóták is, egyszóval többféle stílus keveredik. Szeretnék olyan dolgokat kipróbálni, amit a The Cure-val sosem. Lesznek vendégzenészek is, de a teljes kép még nem állt össze. Talán egy kicsit a Faith időszakára hasonlít majd.

Menjünk vissza a Bloodflowers-hez! Úgy beszélnek róla, mint egy trilógia harmadik része. A Wild Mood… után hogyan kanyarodtatok erre? Miért a váltás?

A „Wild Mood Swings” után úgy éreztük, hogy pont egy azzal szembenálló dolgot kéne készíteni. Az albumok általában az akkori állapotokat tükrözik, a „Bloodflowers”-ben az akkori jelen is benne van, de az egész The Cure múltja is, hosszú évek belesűrítve. Annyira egységes lett, hogy Single-ket sem készítettünk. Úgy is készült, hogy ez az utolsó – minden benne legyen. Viszont mégis lesz következő, de nem ezen a vonalon. Azt tudnám elöljáróban mondani, hogy nagyon egyszerű lesz.

Nagyon személyes a Bloodflowers, különösen a 39. Hogyan született az album, a Wild Mood Swings jóval demokratikusabb, ezen az albumon egyértelműen a te irányításod látszik…

A „Wish” is demokratikus volt, és a fogadtatás is kevésbé sikeres. Senkire se kényszerítettem az akaratom, de eltökéltebb voltam. Voltak olyan számok, amiket egyedül otthon vettem fel. Simon és Roger ezt tolerálták, aztán a végén mindenkinek tetszett. A következő albumnál a két gyakorlatot ötvözni próbáljuk. Az a tervem, hogy egy nap alatt egy nótát rögzítünk.

Az együttes életét sok nevezetes és sajátos videoklip kísérte végig. Most miért nem készült?

A „Bloodflowers”-hez készült, de sosem lett bemutatva, pedig jó lett. Sokat változott a TV csatornák hozzáállása, és nem hiszem, hogy eleget játszanák. A turnékoncerteket rögzítettük, ezeket lehet, hogy megjelentetjük.

Mi a véleményed az új médiáról; az internetről? Van ellenérzésed az olyan dolgokkal szemben, mint a letölhető zenék /MP3/? A The Cure website is gyakran frissített, gondos munkára utal…

Tegnap is interneteztem, ott követem az eseményeket. Engem személy szerint nem érdekel, hogy a rajongó fizet-e az albumokért, hogyan jut hozzá. Jogdíj problémák felléphetnek, de ez nem engem érint, hanem a kiadót. Bár ha mindenki ingyen letölti, az hosszú távon sen- kinek sem lenne jó, az együttesek is ellehetetlenülnének. Jó dolog, hogy rengeteg ismeretlen alkotó jut a neten szóhoz. Igazságos úgy lenne, ha a letöltött zene után a művész kapna pénzt.

Utolsó kérdés: Mikor hallhatóak az új anyagok?

A munkát karácsony körül fejezzük be, de ahogy az lenni szokott /nevet/, a megjelenés csak áprilisra tehető.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 29. - 08:56 | © szerzőség: Gelka