Stoa | biográfia

A zenekart 1991- ben alapította Olaf Parusel komponista és zeneszerző. A cél egy olyan projekt létrehozása volt, ahol a klasszikus zenei elemeket komoly filozófiai kérdésekkel átitatott szövegekkel lehet vegyíteni. A zenekar név is egy hellén filozófiai irányzatra, a sztoikusokra utal.(Maga a címadó bölcseletelméleti irányzat a Kr. e III. században virágzott, megalapozója kitioni Zénón. Nevüket a tanításuk helyszíneként szolgáló athéni Tarka Csarnokról (Sztoa Poikilé-ről) kapták. A sztoa szó másik jelentése pusztán annyi: oszlop.)

Olaf nemsokára meg is találta a megfelelő hangot Conny Levrow személyében, így 1992-ben meg is jelent az "Urthona" című album amiből több mint 14.000 darabot adtak el világszerte.
A zenekar mindkét tagjának nagyon komoly zenei előképzettsége van, Conny tíz évig hegedült, és számos barokk ill. romantikus zenét játszó nagyzenekarban fordult meg.
Olaf gyermekkorában a világ legrégibb gyerekkórusának a "Stadtsingechoir Halle"-nak volt tagja. Később számos zenekarban zenélt és közben zeneesztétikát és filozófiát hallgatott több egyetemen.
A következő album a Porta VIII. szintén nagy sikernek örvendett a konceptalbum még a mexikói slágerlistát is megjárta.
1997-ben Conny kilépett a zenekarból, mert a klasszikus zenei pályáját folytatta inkább, de helyére két új tag is érkezett, egy új énekesnő Antje Buchheiser és egy csellista Christiane Fisher. Mindketten igen széles komolyzenei háttérrel.
2001-ben jelentették meg legutolsó albumukat "Zal" címmel.
Nagyon nehéz lenne ebből a rövidnek tűnő életműből egyetlen hangot is kiragadni, mert egy olyan alkotógárdával van dolgunk, akikről a teljes elfogultság igénye nélkül nem lehet beszélni. Az emberiség eszmetörténetének minden fázisának hangulatát felvonultatják a bölcselkedő ókortól, a pogányként is Isten és halálfélő középkoron át az ópiumvérű romantikáig.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 27. - 18:42 | © szerzőség: Herr Jozef