XII. Tajtékos Nap - Ismertető

- emlékkoncert és kiállítás a Memento Mori egyesület szervezésében -

"...a történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki."

Több, mint egy évtizede annak, hogy Tajtékos Lapok címmel fanzine-t indítottam útjára, Tajtékos Nap néven pedig rendezvények követték egymást évről-évre. A címre a választásom kamaszkorom meghatározó írója, Boris Vian előtti tisztelgésként esett. Mai napig ugyanazzal az élvezettel tudom újraolvasni izgalmas írói leleménnyel, humorral, csiszolt társadalomkritikával megírt regényeit.
Idén 50 éve annak, hogy fiatalon (39 évesen) szívbetegségben elhunyt. Június 23-án kedden, pontosan 50 esztendővel később előtte rójuk le tiszteletünket néhány óra erejéig.
Mindazok, akik szeretnének valamilyen módon a kiállításhoz hozzátenni, azok honlapunkon tudnak jelentkezni! Formai megkötés nincsen, lehet az prózai vagy lírai alkotás, fotó, rajz, festmény, plasztika… Természetesen valamilyen módon kötődjön az íróhoz. A kiállítást szeretnénk egy hónapig emlékszobaként bemutatni, akinek az esetleges helyszínre tippje van, segítséget tud ebben nyújtani, kérjük jelentkezzen.

A Tajtékos Napok Étterem helyszínt biztosít a kiállítás és koncert lebonyolítására. Egyesületünk 30 vacsoravendéget ígért az alkalomra, amire a program iránt érdeklődők jelentkezését várjuk. Az alakuló részletek folyamatosan hírt adunk.!

Az alábbiakban a fellépőről, a kiállítókról és az általános tudnivalókról bővebben...

a fellépő - BÉRCES ÁDÁM

Mi más lehetne jobban ebbe az estbe illő, mint pár tehetséges jazzmuzsikus meghívása, akik fáradhatatlanul improvizálnak kifulladásig? Vian - a jazz rajongója és tehetséges művelője - minden bizonnyal borzolt szemöldökkel, de érdeklődéssel tekint az ötletünk elé, ami "némiképpen" elrugaszkodik ettől. Úgy próbálunk ezen az esten az élő fellépéssel "szellemet idézni", hogy maradjon a viani muzsikából is áthallás, mégis egy teljesen más világba helyezve szólaljon az meg.
Bérces Ádám - fiatal tehetség - a dark ambient, industrial, neoclassical zenékben bontogatja szárnyait, számos formáció megálmodója. Iskolás kora óta részesül (klasszikus) zenei képzésben, fúvós hangszereken (trombita, kürt, harsona) tanult, jelenleg harsonán játszik egy szimfónikus zenekarban. Érdekes zenei kísérletre kérte fel a Memento Mori azzal, hogy az emlékesten Vian archív felvételeit keverje össze saját elképzeléseivel. A végeredmény 23-án kiderül...

a helyszín - TAJTÉKOS NAPOK ÉTTEREM

"A Tajtékos Napok étterem és kávézó 2005-ben egy testvérpár vállalkozásaként indult, amely egy olyan étteremről szólt, ahol a vendégek nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális élményekkel is gazdagodhatnak.
Az ötlet egy zongorával és Boris Vian-nal kezdődött...
A Tajtékos Napok című regényben egy koktélzongora elevenedik meg képzeletünkben, amely az eljátszott dallamokra koktélokat készít. A hangszer „hű mását” éttermünkbe is beépítettük, így vendégeink olyan bárpultnál foglalhatnak helyet, amely valójában egy zongora. Létezik egy hely, ahol minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy vendégeink a nálunk eltöltött időt minden szempontból kielégítőnek találják.
Sok időt fordítunk arra, hogy étel- és italválasztékunk mellett más és más zenészekkel együtt minél szórakoztatóbbá varázsoljuk estéjét: hetente két alkalommal – szerdán és pénteken – élő jazz muzsika szól."

KIÁLLÍTÁS

Andriska István írásai
Huczek Zoltán festményei
Kovács Roland munkái
Sáli Levente festményei
Vajna Nikolett portréja

ZENE

Bérces Ádám, Boris Vian felvételei

PROGRAMMENET:

19.00 - a kiállítás megnyitója
20.00 - Bérces Ádám koncertje
20.40 - vacsora, zene
00.00 - Záróra

Helyszín: Tajtékos Napok Étterem
Időpont: 2009. VI. 23.
Cím/megközelíthetőség: 1092 Ráday u. 3., a Kálvin tértől pár perc gyalog
Hozzájárulás: Ingyenes!

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 03. 04. - 14:43 | © szerzőség: Gelka