Untoten

"A halála után negyven nappal kiásták őt és - mert a holtteste teljesen friss volt és nem látszott rothadónak, és egészen friss vért folyt ki a szemén, a száján és az orrán is...azonkívül új bõre és körme nőtt a régi helyett - felismerték benne a vámpyrt. Amikor a szokásnak megfelelően egy karót ütöttek át szívén, jól hallhatóan felnyögött, és többször vért eresztett magából, akkor egykettőre elégették a testét, és ugyanezt a többi 4 általa megölt halottal, mert mindenkinek, akit a vámpyr megkínoz és meggyilkol, vámpyrrá kell lenni." Eddig a XVIII. sz-ból való újságcikk, melyhez hasonló tucatnyi jelent meg egészen az 1900-as évek végéig. Azon kevés "igazi ragadozók" egy falkája, kiket a hangos XXI. század még nem száműzött végleg a föld alá, Berlin sikátorainak egyikében vert tanyát.

Fogalmaztam már meg kritikát több német zenekarral szemben, akik az olcsó népszerűség felszínén lubickolva manapság óriási sikereket érnek el olyan témákat meglovagolva, mint a pogányság, fetisizmus, vagy a vámpírok. Ellenpontként hozható fel az Untoten, mely felhasznál ugyan színpadi kliséket, de kellő humorral és zenei mélységgel ötvözi azt.

Tajtékos Lapok: - Az Untoten története 1995 táján kezdődött. Akkor még eléggé fiatalok és ismeretlenek voltatok. Jelenleg nagyon sikeres zenekar vagytok. Hogyan éltétek meg ezt a változást?

David: - Eleinte nem voltak nagy változások. A "művészettel" akkor találkoztunk, amikor 15 évesek voltunk, falat festettünk, előadásokat tartottunk, írtunk és zenét alkottunk - aztán a zene tette teljessé a tapasztalatainkat. A művészetünk olyan, mint egy napló, magába foglalva a rémálmainkat és vágyainkat, reményeinket és a kétségbeesést és banális dolgokat is, mint a drogok vagy az UFO-k.

- Halhatatlannak nevezitek magatokat. Milyen filozófia van e mögött?

- Ez több mint halhatatlan. Undead (halhatatlan) azt jelenti, hogy nem törődünk a trendekkel, stílusirányzatokkal és változásokkal, mi nem a "hippkritikusok" által alkotott világ része vagyunk. Nincs filozófiánk, kutatunk, s közben az idő megfigyelői vagyunk ráadásul. Néhányan sátánistáknak hívnak minket, de ez az, ahogy az emberek azokat nevezik, akik túl vannak a képzeletükön.

- Még nem jártam Berlinben, de sokat hallottam az ottani underground életről (foglalt házak, illegális koncertek, goth klubok stb.). A globalizáció hogyan változtatja meg a német fővárost?

- A fő hatás az volt hogy az illegális házakat bezárták, így az egész város mára egy unalmas techno city lett a loveparade-dal és a jó ételeket zabáló politikusokkal és feleségeikkel. Ha nem lett volna egy Kelet-Németország (Drezda, Lipcse stb.) talán az Untoten sem létezne... Nagyon korán elkezdtünk játszani Németország keleti felében - az főleg a nyugati emberek propagandája, amikor azt mondják, hogy a kelet (ex-GDR) most egy skinhead, náci hely... (ami azt illeti, nyugaton szintén vannak nácik!)

- A vámpírizmusnak jelentős irodalmi , történelmi háttere van. Albumaitokon is ez a téma vonul keresztül. Mi fordította érdeklődéseteket erre?

- A vámpír egy "sóvárgó, kiközösített/kiátkozott szörny!" - és mi is ugyanígy. Emellett a vámpír azoknak az embereknek a tükre, akik utálják őt. Mindig megpróbálja megszerezni azoknak a szerelmét és imádatát (és talán a vérét is) akik megvetették. És az Untoten egy otthon lehet azok számára, akik hasonlóan éreznek...

- Több problémátok volt a hatósággal (Maultod, Geschlossene Austalt). Jelenleg liberálisabb közegben dolgoztok, vagy ti vagytok kevésbé provokatívak? Szerintem a Nekropolis sokkal nyugodtabb album...

- Igen, igazad van, a Nekropolis egy olyan album, ami élő koncertre, zenélésre lett írva, a túlélésre, azok után, hogy sok problémánk volt a klubokkal és a hatóságokkal, a magazinokkal: nem akartak életben hagyni minket. Ez egy rövid visszavonulási periódus volt talán, de visszatértünk a "Schwarze Messe"-val és továbbra is mindent megragadunk, hogy kifejezésre juttassuk az őrületünket.

- Kiadótok a Sonic Malade több zenekarral is kapcsolatban áll, magazinokat terjeszt (Das Maul, Dresscode Black). Röviden leírnád a tevékenységét és Greta képregényét?

- A Sonic Malade kiadó azért jött létre, hogy kiadja a mi munkánkat, amik: könyvek, fanzinek, CD-k, képregények és hasonlók. Senki sem akarta forgalmazni a mi halhatatlan anyagainkat. Greta jelenleg rajzolja a könyvét a Vampire Book-ot. Az én második könyvem tavaszig megjelenik "Shwarze Messe" címen. Akiket érdekel a mi történetünk, annak csak el kell olvasni a könyveinket és hallgatni a zenénket.

- Meghatározó zenekar volt számomra korábban a Christian Death. Mára kissé unalmas, kiöregedett rocksztárnak látom Valort, aki állandóan az egyházat szidja, és szexéhes fétis pózában tetszeleg. Ti együtt is laktatok velük több ízben, mi erről a véleményed; a goth színpad kult-figuráiról?

- Talán igazad van. Szerintem az mindig probléma, ha egy zenekar elveszti a fő vezetőjét, mint ez esetben Rozz Williams-t. Ugyanez történne, ha az Untoten elveszítene engem! /Ha-ha/

- Greta vezetéknevéből arra következtetek, hogy magyar származású. Vagy tévedek?

- Greta apja magyar. Sohasem tanította azonban a nyelvre, mindig csak olyan szavakat hallott tőle, hogy "bolund" meg "bosmeg". Talán azért volt ez így, mert be akart illeszkedni. Most egy német doktor...ez egy szomorú történet.

A vámpír szerb eredetű szó, helyesen írva "vampyr", Lengyelországban upiórnak, Görögország-ban brukolakának, Arábiában ghoulnak nevezik őket. Különösen hazánkban, Romániában, Szerbiában és Albániában volt elterjedt az elképzelés, mely szerint a halottak visszatérhetnek, hogy kiszívják az élők vérét. Hatékony ellenszer ellenük, ha kiássák az elhunytat, s ha az el nem rothadt, és friss vér folyik ereiből, akkor lefejezik, karóval átszúrják és elégetik. A támadó vámpír ellen hatékonynak hitték az ezüstből öntött feszületet és puskagolyót is. A XVIII.század jó táptalajt nyújtott a vámpírlegendák elterjedésének. A laikus közönség csodákra éhezett - az okkult kiadványok és titkos társaságok száma növekedett, a városlakók figyelme a mágikus gyógymódok, az alkímia irányába terelődött. Ez a hangulat hitelesítette a számtalan lábrakapott történetet, melyek a sírból életrekelő és éjjel kísértő, vérszívó vámpírokról szólnak. Az eseteket behatóan tanulmányozó Calmet megpróbálta a történeteket tudományosan magyarázni. Szerinte a föld kémiai alkotóelemei a tetemeket korlátlan ideig konzerválhatják, ezenkívül a salétrom és a kén folyékonnyá teheti az alvadt vért. A vámpírok átszúrásakor hallható sikoly akkor hallható, amikor a torkukon átáramló levegő a karó által felkavarodik. Számos irodalmi mű vált népszerűvé, különösen híres az ír Bram Stoker Drakula-regénye, aki a "The Golden Dawn" rózsakeresztes társaság tagja volt, ezért bízták meg mágikus könyvek írásával. Legfélelmetesebb személye a Drakula-legendakörnek az erdélyi Vlad Dracul (Drakula Gróf), aki kegyetlenkedései folytán válhatott a Fogarasi havasok rettegett vámpírjává. A téma jelenkori legünnepeltebb írónője Anne Rice, kinek magyarul is megjelent Lestat-sorozatának egyikét az Interjú a Vámpírral-t moziban is vetítették.

Forrás:
Kurt Seligmann : Mágia és okkultizmus
Hans Biedermann : A mágikus művészetek zseblexikona

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 29. - 11:49 | © szerzőség: Gelka