Weltenbrand

A Lichtensteini Hercegség Svájc és Ausztria között ágyazódik be a hegyek közé. Kb. 31000 lakosa van, államrendjét tekintve alkotmányos monarchia. A jelenlegi államfő II. Hans Adams herceg. Összhosszúsága 25 km, szélessége pedig kb. 12,5 km. Az „adóparadicsom” jelzővel is ihletik; turisták tömegei látogatják egész évben. Történelmét tekintve lényeges az 1342-es dátum, ez a Vadúzi grófság alapításának időpontja.

… Annakidején - ’99 májusában – hideg éjszakák komorították azt a négy pénztelen kelet-európai turistát, aki Vadúz erdejében húzta meg magát. A metsző szelet feledtetni tudták a hósapkába öltözött hegyormok; lándzsaként döfték magukat a csillagokkal pettyezett fekete égbe. A pattogó tűz Klébert-féle vértesi borocskával fűszerezve szintén kedvünket bodorította, és a konzervmelegítőn vidáman rotyogott a Globus fajtájú Magyar Íz…

Hirtelen robbanás hasította ketté az idillt, a kis palack csóvát húzva cikázott a tisztás fölött, köröket rajzolva a fák fölé.

A mi személyes élményeink hidegen fogják hagyni a majdani Vaduzi Krónikást, bár egy kiadós erdőtűz változtathatott volna ezen…

A Tajtékos Lapok ’98 / II. számában már röviden írtam a liechtensteini Weltenbrand debütáló Das Rabenland c. albumáról. A sorrendben harmadik – a das Nachtvolk-ot követő – „Der Untergang Von Trisona” (Trisona pusztulása) szakít eddigi hagyományaival, olyan zenészek segítik a hangzás tökéletesebbé csiszolását, mint Liv Kristine (Theatre of Tragedy), és az Atrocity-s Alex Krull. Ők a „The Devil Gets The Profiteer” c. számnál vendégénekesek. A szövegek alapját egy liechtensteini daloskönyv szolgáltatta, ezt rövidítette és dolgozta át Anna-Varney (Sopor Aeternus), a fordítás közben annak tartalmán nem változtatva. A hattagú Weltenbrand magát "Dark Classic" műfajúnak titulálja, s valóban a hangsúly a klasszikus elemeken a „Der Untergang…”-nál sokkal nagyobb, ahogy erről Oliver beszél:

„Számomra a klasszikus zene nagyon fontos, és az új művünknél teljes egészében arra koncentráltam, hogy erős klasszikus elemeket ültessek belé. Ezenkívül nagyon szeretem a zene misztikus tájait, melyek visszatükrözik a borút. Mindkét stílust, amelyek nekem nagyon fontosak, szerettem volna egyesíteni. Így jött létre számomra a Dark Classic fogalom.”

Mindenképpen sokat veszít az, akihez csak másolatként jut el az anyag, a gyönyörű bookletben Walter Roth festőművész festménysorozata látható; a vaduzi kastély képzeletbeli pusztulását ábrázolja. Kép és hang: hanyatlás és enyészet. Korkép „egy olyan folyamatról, ami a vízzel kezdődik, és a sivataggal ér véget.”

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 28. - 06:18 | © szerzőség: Gelka