Rozmaring | A tenger harmata

"...Amint a zöldben föl-alá jár,
Nem rózsát, rozmaringot talál:
„Napodnak, édes, vége már,
nincs rózsa, rózsaszál lám,
S oda szép koszorúm.”

Amint a kertben föl-alá járt,
Rozmarint szed, nem rózsaszált.
’Én kedvesem, szívedre zárd
hűs hárslombok árnyán
halotti koszorúm"

(Ludwig Achim von Arnim: Rozmaring; Rónay György fordítása)

NÉV, BESOROLÁS

Latin név: Rosmarinus officinalis

Népies nevek: rozmarin, antosfű

Rendszertan:

            Osztály: Kétszikűek (Dicotyledonopsida)

            Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)

            Család: Ajakosak (Lamiaceae)

MORFOLÓGIA, ELTERJEDÉS

Kámforra emlékeztető illatú, keserű aromás ízű fűszer. Mediterrán származású, 20-25 cm magas örökzöld félcserje. Tűszerű levelei 15-35 mm hosszúak, száron ülők, alul szürkésen molyhosak. Virágai halványkékek, ritkán fehérek. Május-júniusban virágzik. Napos, meleg, homokos talajt kedveli, fagyérzékeny. Dél-Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos növény. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb, védettebb területein a szabadban áttelel.

HATÓANYAG TARTALOM

illóolaj, szaponin, cseranyag, vitaminok, keserűanyag, rozmarinsav

NÉPI GYÓGYÁSZAT

Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít. Forrázata ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó hatású, a kellemetlen klimaxos érzésének megszüntetésére is használják. Valamint cukorbetegség, depresszió, epebetegségek, fájdalmak, gyulladásos betegségek, légzési problémák, májbetegségek, szorongásos zavarok enyhítésére, gyógyítására. Illóolaja a rozmaringolaj a kölnivíz egyik alkotóeleme. Erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével.

KULTÚRTÖRTÉNET

Nevének jelentése a tenger harmata, őshazájára a párás tengerpartra utal (marinum – tenger, ros – harmat) A Kárpát-medencébe a rómaiak hozták, akik egész Európában elterjesztették. Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény.

A keleti népek a rozmaringolajat kozmetikai cikként valamint halott balzsamozásra használták.

Az ókori görögök agyfrissítő, memóriaerősítő tulajdonságaiért kedvelték, ezért a diákoknál mindig volt egy rozmaring ág. Ily módon került összefüggésbe az emlékezéssel és vált a szeretők hűségének szimbólumává az életben és halálban egyaránt.

A római Terentius Varro szerint értékes mézet gyűjtenek a virágából, aminek íze olyan remek, hogy csak Jupiter ehetett belőle. Babonásan hittek szépítő erejében, valószínűleg az illata miatt.

Középkorban azt hitték, csak a becsületes ember kertjében terem. A boszorkányság és a bűn elleni védekezésre használták.

A XVII.-XVIII. században a legfontosabb halotti misztériummal összefüggő virág. Shakespeare Hamletjében olvashatóak e sorok: „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe.” (Ophelia)

Néphitben a lányok tisztaságának jelképe, az emlékezés, a hűség és a tisztaság virága, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze. Annak a gazdaasszonynak, akinek a kertjében kivirágzott a rozmaring, eladósorban levő lányai egy éven belül férjhez mennek. Régen a javasasszonyok szerelmi bájitalainak fontos összetevője volt.

Forrás:

Dr. Turcsányi Gábor: Mezőgazdasági növénytan. Bp. 1998. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó

Surányi Dezső: Lyra florae Bp. 1987. Tankönyvkiadó

Máthé Ákos – Romváry Vilmos: Fűszerek és gyógyító növények a kertből. 1991, Agricola

www.terebess.hu/tiszaörvény/zoldseg/rozmaring.html

www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Rozmaring

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 01. 04. - 07:31 | © szerzőség: Kovács Katalin